Plannen voor Duitse krulstaartpremie

De Duitse Landbouwminister van Nedersaksen, Christian Meyer, wil een premie voor intacte krulstaarten van varkens invoeren. Varkensbedrijven die afzien van het couperen van varkensstaarten zouden een premie rond de 18 euro kunnen krijgen. Met een dergelijk bedrag per varken zou het mogelijk moeten zijn om te investeren in de preventie van staartbijten.

Een premie zou alleen uitgekeerd moeten worden aan varkensbedrijven waarvan minimaal 70 procent van alle vleestvarkens een intacte krulstaart hebben bij de slacht. 

De landbouwminister wil voor het eerst middelen beschikbaar stellen voor dierenbeschermingsmaatregelen in Nedersaksen. Het geld voor de premies komen uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO).  Tussen 2014 en 2020 zou het gaan om circa 28 miljoen euro.

De geplande invoering van een krulstaartpremie kan rekenen op felle kritiek vanuit onder meer de Duitse varkenssector. De varkensboeren beschreef de actie als 'onverantwoord' en 'het spelen van Russiche roulette' ten koste van het dierenwelzijn. Staartbijten is een multifactorieel probleem en het volop verstrekken van bijvoorbeeld stro is niet afdoende. Als staartbijten zich voordoet is het lastig te beteugelen en is de impact voor het dierenwelzijn en de diergezondheid enorm.

Lees ook het Nederlandse rapport van Werkgroep Krulstaart.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer