Biggen van gelten apart verzorgen

Door biggen van gelten apart te houden gaan de resultaten bij de vermeerderaar en vleesvarkenshouder vooruit. Zeugenhouder Bert Pappot en vleesvarkenshouder Rudi Krus werken intensief samen en konden daarom deze stap maken.

De biggen van de gelten krijgen bij Pappot een wit oormerk. Ze zijn daardoor altijd goed te herkennen. Al in het kraamhok begint de extra aandacht voor deze biggen. Ze krijgen langer melk bijgevoerd. Na spenen krijgen alle biggen een paar dagen als extra een mengsel van CCM en melkpoeder. Ook nu krijgen de biggen van de gelten dat langer. Tot het moment dat ze goed vreten. “We zijn constant bezig met de biggen goed te leren vreten”, zegt Pappot.

De biggen gaan met een geconditioneerde vrachtwagen van Avarko op transport. Ze staan daar per groepje bij elkaar. Precies zo als ze ook bij Krus worden opgelegd. De biggen van de gelten gaan als laatste op de vrachtwagen en als eerste er weer uit. Ze komen bij elkaar in het hok. Ook Krus let extra op de voeding en speciaal op de biggen van de gelten. De biggen krijgen na opleg een week lang dezelfde biggenkorrel als bij Pappot. Biggen van gelten krijgen dat twee weken. En aan het einde van de groeiperiode krijgen biggen van gelten geen eindvoer meer.



Tekst: John Lamers
 Beeld: Henk Riswick

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer