Prestaties Diergezondheidsfonds gunstig

Het nationaal monitoren en bestrijden van dierziekten is in 2013 gunstig verlopen. Op zowel financieel als technisch vlak, meldt het jaarverslag Diergezondheidsfonds (DGF) 2013.

Bij de bewaking van dierziekten werden in kader van monitoring op Klassieke Varkens Pest (KVP) van ruim 2000 varkensbedrijven 3869 monsters (tonsillen) onderzocht. Daarnaast werden 505 wilde zwijnen onderzocht op aanwezigheid van het KVP-virus.

Bij de bestrijding van dierziekten moest het dierziektespecialistenteam NVWA negen keer in actie komen voor een verdenking van KVP. In het kader van de bestrijding van de Ziekte van Aujeszky werden drie gevallen bij de NVWA gemeld. Voor Swine Vesiculair Disease (SVD) waren er 74 verdenkingen en Brucella suis bij varkens 108 stuks.

Al deze verdenkingen bij de verschillende varkensziekten bleken gelukkig loos alarm te zijn. Wel betekent dit dat varkenshouders en dierenartsen alert reageren en liever het zekere voor het onzekere nemen.

Extra reserve
Het Diergezondheidsfonds heeft in 2013 in totaal 11,247 miljoen euro uitgegeven aan het bewaken en bestrijden van dierziekten in Nederland. De DGF-inkomsten uit heffingen voor het bedrijfsleven via productschappen bedroeg 10,2 miljoen euro. Het ministerie van Economische Zaken droeg 5,7 miljoen euro bij. De reserves van het DGF zijn hierdoor toegenomen naar 9,3 miljoen euro.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer