Voorwaarden duurzaam varkensvlees supermarkten

In 2013 hebben food service en supermarkten in Nederland, verenigd in het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, afgesproken om al het varkens- en pluimveevlees te verduurzamen. Hiervoor komt er een basaal bovenwettelijk duurzaamheidsniveau. Volgens de supermarkten worden op deze manier grote stappen gezet in de verbetering van omstandigheden voor mens, dier en milieu.

Er is nadrukkelijk gezocht naar een balans tussen deze verschillende duurzaamheidsaspecten, zonder de kostenfactor uit het oog te verliezen. De eisen worden dusdanig ingericht dat een rendabele productiewijze in de varkensvleessector mogelijk blijft. 

De Nederlandse supermarkten hebben deze overeenstemming bereikt met de Nederlandse varkensvleessector. Het CBL, LTO Nederland en de COV willen zich inspannen om het gangbare vlees te verduurzamen. Dit is een uitvoeringslijn van het Verbond van Den Bosch. 

De belangrijke stappen op dierenwelzijn zijn dat uiterlijk in 2015 de varkens meer ruimte en afleidingsmateriaal krijgen. Vleesvarkens krijgenvolgens de CBL-voorwaarden voor duuzaam varkensvlees 25 procent meer ruimte en biggen tot 50 procent. Hierdoor wordt verveling voorkomen en ontstaat er minder onrust in de stal.

Ook voor een ingreep als het couperen van staarten worden eisen gesteld om de staart zo lang mogelijk te houden en zo natuurlijk gedrag te bevorderen. Ingrepen zoals slijpen van tanden worden zo goed als uitgesloten.

Het vervoer van varkens mag maximaal 6 uur duren . Ook zullen de biggen langer bij hun moeder mogen drinken (gemiddeld 28 dagen). Met castratie wordt vervroegd helemaal gestopt (2014 in plaats van 2015) en er vindt een strengere kwaliteitscontrole plaats op het drinkwater van de varkens. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer