Innovaties varkenssector opsnuiven bij VIV

Tijdens de VIV Europa in Utrecht, die van 20 tot en met 22 mei plaatsvindt, presenteren exposanten een aantal interessante innovaties voor de varkenshouderij. Hieronder een tipje van de sluier.
Meer informatie over de VIV en het inhoudelijk programma tijdens de beurs is te vinden op de site van viveurope.

Lager energieverbruik
Een van de interessantste nieuwe ontwikkelingen is de nieuwe ventilatorregeling van Multifan, die zorgt voor een fors lager energieverbruik. Het systeem is uitgebreid getest op het bedrijf van Hans Verhoeven in Valkenswaard. Daar is een verschil gemeten in energieverbruik van 80 procent gerekend over een heel jaar. Door de intelligente regeling verplaatsen de ventrilatoren altijd de juiste hoeveelheid lucht, onafhankelijk van de windinvloed. Het klimaat gaat er dus op vooruit.
De Intelligent Fan Drive is geschikt voor driefaseventilatoren en vervangt de Triac-regeling op ventilatoren vervangt. De nieuwe regelaar is daarbij ook op bestaande ventilatoren te installeren, heeft een IP67 klasse en is dus bestand tegen hogedrukreiniging en het stalklimaat.
Belangrijkste vernieuwing is de intelligente software in de regelaar. Die meet voortdurend de stroomopname van de ventilator en vergelijkt dit met de behoefte die nodig is om het gewenste toerental te behalen. Er is dus geen meetwaaier of ander meetinstrument nodig. De regeling stuurt vervolgens precies genoeg energie naar de ventilator om te zorgen dat die het vereiste toerental behaalt. Dat betekent dat de regeling er voor zorgt dat er niet voortdurend energie naar de ventilator gaat, maar telkens kleine hoeveelheden. Dat scheelt fors in het energieverbruik in het gebied van de minimumventilatie. Dat is belangrijk want ventilatoren draaien een groot deel van het jaar in het minimumgebied.

Lucht-lucht warmtewisselaar
De lucht-luchtwarmtewisselaar van ITB is nu ook geschikt gemaakt voor varkensbedrijven. Tot nu toe gebruikten warmtewisselaars voor varkensbedrijven de uitwisseling van warme lucht naar water. Bij de lucht-lucht warmtewisselaar komt de warmte uit de lucht die de centrale afzuiging of de luchtwasser naar buiten blaast. Die warmt daarmee de binnenkomende lucht op. Hierdoor is er geen aanvoer van (grond)water nodig om de warmte op te vangen. Binnenkort wordt de eerste ITB Air2 Unit geplaatst op het bedrijf van Gerbert Oosterlaken. Op 17 mei is daar een open dag.
Monoglycerides beter dan zuren
Veel varkenshouders weten al dat zuren (zoals propionzuur, laurinezuur) helpen bij het verbeteren van de darmgezondheid. Dat kan nog beter door monoglycerides te gebruiken, vinden ze bij Framelco.
Bij een monoglyceride is een vetzuur (zoals propionzuur) gekoppeld aan glycerol. De werking van monoglycerides is niet afhankelijk van de zuurgraad (pH) ze passeren de maag en werken in de darmen, daar waar ze nodig zijn.
Daarbij hebben de monoglycerides het voordeel dat ze niet zuur zijn en geen negatief effect hebben op de smaak, geur en de apparatuur. Ze zijn daardoor gemakkelijk via drinkwater en voer toepasbaar. Proeven tonen volgens de leverancier aan dat monoglycerides goed in staat zijn een breed scala van bacteriën als Streptokokken en ook sommige virussen te bestrijden. De hogere prijs ten opzichte van organische zuren is hierdoor snel terug te verdienen, meent de leverancier..

De andere nieuwe ontwikkeling is die van Framelcois. Dit is een speciale techniek waarmee ze mineralen coaten met vetten. De verwachting is dat de opneembaarheid van de mineralen vele malen hoger zal liggen dan bij mineralen gebonden aan chelaten.

Oregano in voer of water
Bij het Nederlandse bedrijf Ropaharm gebruiken ze oregano om de gezondheid van de dieren te verbeteren. Die oregano is er zowel in droge als vloeibare vorm om te gebruiken via voer of drinkwater.
Oregano bevat een aantal stoffen carvacol, thymol en p-cymeen. Die stoffen werken onder andere tegen bacteriën en schimmels en daarmee goede vervangers van antibiotica. Ropapharm garandeert daarbij de kwaliteit doordat ze de oregano zelf telen, onder andere in Nederland. De firma heeft daarbij een patent op de toepassing van oregano in voer en drinkwater.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer