Actie broodnodig bij veel varkensdierenartsen

Er zit veel enorm verschil in voorschrijfgedrag van antibiotica tussen dierenartsen. Dit loopt zelfs op tot een factor 20. Ook varkensdierenartsen zullen flink aan hun voorschrijfgedrag moeten werken.

Slechts iets meer dan 30 procent van alle varkensdierenartsen in Nederland scoort in de goede voorschrijfcategorie. Dit betekent dat bijna 70 procent van hen te veel antibiotica voorschrijft. Zij dienen hun voorschrijfgedrag goed tegen het licht te houden en te werken aan verbetering daarin.
13 Procent van alle Nederlandse varkensdierenartsen zit echter in het actiegebied rood. Zij begeleiden varkensbedrijven waarvan minimaal 1 op de 3 een antibioticagebruik heeft dat in het actiegebied zit op basis van het gemiddeld aantal dierdagdoseringen. Deze ‘veelvoorschrijvers’ moeten op zeer korte termijn hun gedrag verbeteren, anders kan voor hen het mogen uitoefenen van hun beroep in gevaar komen. Samen met hun grootverbruikende klanten zullen zij aan de slag moeten om de diergezondheid op hun varkensbedrijven te verbeteren.

Deze benchmarkcijfers van dierenartsen zijn afkomstig uit het rapport van de Stichting Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa). “De Veterinaire Benchmarkindicator”. Deze inventarisatie van het voorschrijfgedrag onder dierenartsen in 2013 draagt bij aan een bewustwordingsproces. Dierenartsen die slechter scoren dan collega’s, zullen een tandje bij moeten schakelen. De prestatievergelijking onder dierenartsen zal bijdragen aan de verdere verlaging van het antibioticagebruik in de Nederlandse veehouderij, verwacht de SDa.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  23° / 11°
  10 %
 • Maandag
  24° / 12°
  10 %
Meer weer