AH staat aan top van vleesketen

Dierenwelzijn, het hoofdpijndossier castreren van beerbiggen en het eigenbelang van grootgrutters en dan met name die van marktleider Albert Heyn. Hier draait het betoog om van Hans Baaij, voorzitter van Varkens in Nood, op de site van Follow the Money. 

Het probleem van castreren is volgens Baaij in 'no time' opgelost na het aanpassen van inkoopeisen van supermarkten. Het steeds minder castreren van beerbiggen werd een succes van en voor de varkenssector. Maar liefst 75 % van de mannelijke varkens werd in 2013 al niet meer gecastreeerd. Dit is onder meer mogelijk vanwege de ontwikkelde technieken om problemen van consumenten met berengeur vrijwel uit te kunnen sluiten.

Maar zijn actiegroepen niet veel krachtiger in het werkelijk in beweging krijgen van supermarkten, vraagt Baaij zich hardop af in zijn column. Zij staan immers aan de top van de voedselketern. Het succes van het oplossen van het castratiedossier ligt in het onder druk van actiegroepen als Wakker Dier aanpassen van de inkooppvoorwaaden van varkensvlees. Toch blijft de macht van marktleider AH remmend werken op het verbeteren van het dierenwelzijn, meent Baaij. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer