Varken kent drie belangrijke weken

In het leven van een varken zijn er drie belangrijke weken: de eerste levensweek, de week na spenen en de week na opleg in de vleesvarkensstal. Zorg je dan dat de varkens goed vreten, dan heb je al veel bereikt. Dat vindt Bert Pappot, varkenshouder die voor ForFarmers Hendrix allerhande proeven uitvoert.
Tijdens de Regiotap avond vertelt Pappot samen met Ryan Molendijk, die de proeven uitvoert, uitgebreid over waar hij als varkenshouder op let. Pappot heeft vier jaar geleden het bedrijf met 400 zeugen overgenomen. Toen was het nog gebruikelijk om te proberen gelijke tomen te krijgen in het kraamhok en ook werden de biggen op gewicht opgelegd.
Daar is in overleg met Molendijk vanaf gestapt om de resultaten te verbeteren. Nu blijven biggen in principe bij de eigen moeder. Alleen als het nodig is wordt er overgelegd en dat gebeurt maar één keer, daarna niet meer. Bij opleg in de biggenstal komen dan twee tomen bij elkaar en bij de vleesvarkenshouder komen vier tomen bij elkaar in het hok. Dat heeft een flinke gezondheidswinst opgeleverd.

Aandacht
In de geboorteweek begint de aandacht met de biestopname door de biggen. Biggen worden gemerkt en opgesloten om te zorgen dat alle biggen zoveel als mogelijk biest krijgen. Om de biggen te ondersteunen krijgen ze vervolgens vanaf dag twee een elektrolytenmix, gevolgd door een dag of 10 kunstmelk. Vervolgens een papje tot aan spenen. De zeugenhouder let er goed op dat de biggen ook echt drinken en het papje vreten en het schaaltje schoon blijft.
Tegelijk is het doel dat de zeugen veel melk produceren. Daartoe is er veel aandacht voor het goed op gang komen van de melkproductie zonder te veel uierdruk. De voergift is daarbij afgestemd op het worpnummer. Na werpen gaat de voergift snel omhoog. De start is met 3 kilo voor de oudere zeugen en gaat met een halve kilo omhoog. Het maximum ligt op negen kilo.

Verwennen
Na spenen krijgen de biggen naast het droogvoer ook een papje van CCM en melkpoeder. Dit krijgen de biggen minimaal drie dagen en als het nodig is tot vijf dagen. Verolgens nog een week lang een papje van mengvoer. Om de voeropname te stimuleren blijft daarnaast 24 uur lang het licht aan.
Ook besteedt de varkenshouder veel aandacht aan de voeropname na opleg. Een open communicatie tussen zeugenhouder en vleesvarkenshouder is daarvoor essentieel. Pappot: “Het heeft geen zin om te verzwijgen dat je een keer een probleem hebt gehad met bijvoorbeeld Streptokokken. Daar komt de vleesvarkenshouder toch wel achter, maar dan is het voor hem te laat. Je kunt beter goede informatie meegeven en geregeld met elkaar overleggen.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer