Dijksma pakt mestfraude aan

Staatssecretaris Sharon Dijksma neemt extra maatregelen tegen mestfraude. Dat blijkt uit een brief van de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer. Aanleiding voor een aangescherpte handhavingsstrategie is berichtgeving waarin Cumela en LTO beweren dat veertig procent van de mest zwart is.

Dijksma wil dat de regels rondom het vervoer van vaste mest worden aangescherpt. Zo mag de GPS niet meer los meegenomen worden. Ook moet het laad- en lossignaal automatisch worden afgegeven.
Onafhankelijke monsterneming wordt verplicht voor alle transport van vaste mest. Alleen medewerkers van geaccrediteerde laboratoria mogen straks monsters nemen. De NVWA houdt toezicht op de laboratoria.
Voor een effectief ‘lik-op-stukbeleid’ wil Dijksma onderzoeken of de verplichte registratie van intermediairs kan worden vervangen door erkenning. Ook onderzoekt ze of de registratie van mestopslagen en silo’s is te verbeteren.
Daarnaast onderzoekt Dijksma de mogelijkheden voor het invoeren van een verplichte stikstofadministratie, naast de bestaande fosfaatadministratie.

Handhaving
De RVO zal strengere maatstaven gebruiken bij het bepalen of de bedrijven de gebruiksnormen hebben nageleefd. De NVWA zet naast strafrechtelijke maatregelen ook het bestuursrechtelijk instrumentarium in om wederrechtelijk voordeel te ontnemen en deelname aan subsidieregeling uit te sluiten.
De uitvoering en handhaving van de mestregelgeving is volgens de bewindsvrouw complex. 'Niet in de laatste plaats vanwege het grote aantal uitzonderingsclausules dat in de loop van de tijd in de regelgeving is opgenomen.'
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    90 %
  • Zondag
    16° / 9°
    20 %
  • Maandag
    17° / 8°
    70 %
Meer weer