Regeren is...

De varkenshouderij roert zich. De afgelopen weken was er bovengemiddeld veel ‘actiebereidheid’, merkte Ik. De protestacties van de NVV tegen de Brabantse Zorgvuldigheidsscore, de massale ondertekening van de petitie tegen de vierdageneis, het aanbieden daarvan in Den Haag, de bezwaren tegen het ‘half miljoen’ dat de Postcode Loterij schonk aan Wakker Dier.

Varkenshouders op de barricades. Ik kon een kleine ‘yes!’ niet onderdrukken. Of je het nu eens of oneens bent met de aanpak, er gebéurde in elk geval iets! Lange tijd waren veel varkenshouders volgens mij murw van alles dat er over ze heen kwam. “Wat we ook doen, het helpt toch niet’, heb ik vaak gehoord. Steeds meer varkenshouders lijken nu ook bereid op persoonlijke titel iets te vinden van wat er gebeurt. En dat kan ik alleen maar toejuichen.

Het lijkt ook alsof er naast nieuw elan meer eensgezindheid in de sector is om problemen te lijf te gaan. Misschien is dat het eerste resultaat van het Producentenplatform? En volgens mij werkt het aanstekelijk. Want naast de ‘acties’ zie ik ook steeds meer 'zachtere’ initiatieven voorbij komen. Met name op Social Media. De Facebookpagina’s Wakkere Boerin en Voor Boeren, Door Boeren bijvoorbeeld.

Maar... De kunst is om dat nieuwe elan om te zetten in proactief beleid. De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan. En die worden volgens mij belangrijker dan ooit. De komende jaren zal de ontwikkelingsruimte van de Individuele varkenshouder vooral lokaal bepaald worden. In Brabant, maar ook daarbuiten. 

De gemeenteraadsverkiezingen zijn een unieke kans om daar nu al op in te spelen. Dus varkenshouders: ga naar een debatavond, nodig de politieke vertegenwoordigers uit je gemeente uit op je bedrijf, verzorg de hapjes tijdens een verkiezingsbijeenkomst. Met hetzelfde elan en dezelfde trots als tijdens de acties.
Regeren is vooruitzien....

Janneke Janssens

hoofdredacteur Varkens

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer