Te weinig aandacht voor biggenvoer

Is er nog een wereld te winnen op het gebied van biggenvoer? Philip van den Brink, mede-eigenaar van SwiNco vindt van wel. Volgens hem wordt er op dit moment nog te weinig gekeken naar de relatie tussen de prestaties van vleesvarkens enerzijds en het voer dat zij als biggen hebben gehad anderzijds. “In het buitenland en bij gesloten of geïntegreerde bedrijven zijn ze er wel mee. Als gesloten bedrijven een dubbeltje meer in een big steken en het levert ze een euro meer op als vleesvarken, dan komt dat terug in hun eigen portemonnee.”

Volgens Karel van der Velden, hoofd verkoop bij Nijsen/Granico leg je met goed biggenvoer de basis voor een gezond vleesvarken. Een darm die beschadig raakt door gebrek aan voedingsstoffen tijdens de speendip, zal volgens hem nooit meer honderd procent herstellen. “Een vleesvarken zal met een niet volledig herstelde darm nooit optimaal kunnen presteren, omdat onder andere de opnamecapaciteit niet meer optimaal is.” Het is volgens hem daarom van belang dat biggen in de kraamstal al wennen aan het voer dat ze tijdens het spenen voorgeschoteld krijgen. “Het is vooral belangrijk dat dit voer boordevol gemakkelijk opneembare energie voor de darmcellen zit.”

Chris Opschoor, bedrijfsadviseur bij TOPIGS vindt wel dat je twee zaken moet onderscheiden: het voer zelf en het verstrekken ervan. “Met het voer zelf zijn mengvoerfabrikanten druk genoeg. Is het bedrijf er wel op ingericht om er meer aandacht aan te geven? Met een vaste voerbak en losse te kleine schaaltjes komt er van ‘gezamenlijk’ eten weinig terecht. Zo gaat er nodeloos duur voer, arbeid en inzet verloren.” Volgens Opschoor zijn er gezien de snel veranderende behoefte minstens drie soorten biggen voer nodig tijdens de opfokfase. Daarnaast is aansluiting op het startvoer in de vleesvarkensfase van belang. “Als je in een keer overstapt van pasta naar boerenkool ruïneer je het effect van de pasta.”

De nieuwe stelling waarop u kunt reageren is: `Meer aandacht voor biggenvoer verbetert de prestaties van vleesvarkens aanzienlijk´


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer