'Mooi om achter de hand te hebben'

Een juten zak werkt goed als afleidingsmateriaal, vindt zeugenhouder Gert van Beek. Hij gebruikt de zak niet altijd, maar wel direct op hokniveau zodra staartbijten een probleem lijkt te worden.

Op het SPF kernfokbedrijf van Gert van Beek is het onderzoek met de juten zakken en de invloed op bijtgedrag door Jan Wijnen uitgevoerd. Dat was in het voorjaar en zomer, een periode waarin er normaal gesproken weinig problemen zijn en de schade klein is. Een juten zak gebruiken in deze periode levert volgens Van Beek geen economisch voordeel op. “Het is niet zo dat ik in die periode gelten heb die ik niet meer kan verkopen door de bijtschade die ze oplopen.”
De aanschafkosten zijn niet het probleem. “Een zak kun je vaak voor twee hokken gebruiken. Punt is dat het wel arbeid vraagt om de zak te plaatsen en te vervangen. Je moet opletten dat er geen resten in de put komen en er zijn nog kosten voor de afvoer.”

Vaker in najaar
In najaar en winter zijn er volgens de zeugenhouder meer problemen met staartbijten. Hij heeft de juten zak nu al vaker gebruikt dan in voorjaar en zomer. “Ik verwacht dat de juten zak in deze periode wel vaak schade kan helpen voorkomen. We zijn daar nu mee bezig en weten al dat wisselen van materiaal en tijdig ingrijpen werkt.”
De juten zak standaard bij alle tomen inzetten is in de ogen van Van Beek nog niet nodig. “De biggen en gelten krijgen al ander afleidingsmateriaal. Een ketting met daaraan kunststof afbreekbaar materiaal dat niet te zacht is, maar wel goed te reinigen. De varkens gebruiken dat goed en het afbreekbare materiaal vervangen we tijdig.”

Extra afleiding
De juten zak is wel heel bruikbaar als extra afleidingsmateriaal. Als er in een hok problemen lijken te ontstaan, dan hangt Van Beek direct een juten zak op. “Dat werkt goed de varkens gaan er altijd direct mee bezig. Het belangrijkste is dat je goed oplet en de juten zak inzet voordat er echte problemen zijn. Dat is best een kunst. Het is net als met kreupelheid. Als je het vroegtijdig ziet aankomen, kun je problemen voorkomen.”
Een juten zak altijd inzetten vergt toch wel wat extra moeite. “Als die juten zak er altijd in hangt, moet je er volgens mij weer wat anders bij hangen als er staartbijten ontstaat. Het is juist een mooi middel om achter de hand te hebben.”

Lees meer:

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer