Duitsland veroorzaakt crisis vleessector

Frankrijk heeft Duitsland ervan beschuldigd dat het een crisis veroorzaakt in de Franse vleessector. Dat schrijft het Financieel Dagblad. Door zeer lage lonen te betalen in de Duitse slachterijen zouden de Fransen op een oneerlijke achterstand worden gezet. “Als onze slachthuizen een voor een sluiten, komt dat omdat Duitsland werknemers inhuurt voor €400 per maand”, aldus industrieminister Arnaud Montebourg. Parijs staat onder druk door een ontslagronde bij Gad, een slachthuis en vleesverwerkingsbedrijf in Bretagne, het centrum van de Franse varkensvleesproductie.

Invoering minimumloon
Bij de besprekingen over een nieuw Duits coalitieprogramma is het minimumloon een van de onderwerpen , waar de partijen het over eens moeten worden. De Duitse boerenbond DBV vindt dat er een minimumloon per sector moet worden vastgesteld door de betrokken cao-partijen. De organisatie is tegen een wettelijk vastgelegd minimumloon.

Gelijk speelveld
Volgens LTO is de invoering van een wettelijk minimumloon in Duitsland goed voor de Nederlandse sector. Albert Jan Maat: “Onze concurrentiepositie wordt hierdoor sterker.”
LTO pleit al langer voor invoering van een minimumloon per lidstaat in de Europese Unie, vooral ook om de ongelijkheid in concurrentie weg te werken. “Bij een open markt hoort een gelijk speelveld voor bedrijven en dat geldt ook voor de agrosector. Een minimumloon voorkomt constructies en concurrentie ten koste van mensen die het met sociaal minimum moeten doen.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer