Boerengevoel in de politiek

Via Twitter volg ik een aantal mensen uit de politiek waaronder Sjoera Dikkers. Zij bracht een werkbezoek aan een varkenshouder en twitterde daarover: ‘Voordat ik de stal in mag moet ik eerst onder de douche. Zijn we niet een beetje te ver doorgeschoten #dtv’. Daar reageerde ik op: ‘Dat doen we om ziektes buiten de deur te houden. We willen voorkomen dat de dieren ziek worden en we willen zo min mogelijk antibiotica gebruiken.’
Ik heb soms de behoefte om uit te leggen, misschien omdat ik van oorsprong niet uit de varkenshouderij kom. Ook ik had vroeger veel vragen. Door een goede uitleg begrijp je beter waarom dingen gedaan worden.

Als varkenshouder wil je goed voor je dieren zorgen. Je bent dagelijks bezig met het welzijn van je varkens. Het is niet 1, 2, 3 uit te leggen, dat boerengevoel, een manier van leven. Passie voor het vak varkenshouderij. Janneke Janssens volgde de tweets en stelde voor een gesprek met elkaar en meerdere varkenshoudsters aan te gaan. Sjoera vond dat een prima idee. ‘Maak maar een afspraak!’

‘Leuk,’ zei Janneke. ‘Dat wil ik wel organiseren.’ Er werd gepland om op 17 oktober naar de Tweede Kamer te gaan. Mijn studieclub vond het een super leuk idee, een andere club uit Twente wilde ook graag mee. Janneke kende nog een club uit Brabant. We gingen met 34 vrouwen sterk, met de bus naar Den Haag. Vrijwilligers van het CDA begeleide het ochtendprogramma. We hadden eerst een ontmoeting met Jaco Geurts. Zijn verhaal was persoonlijk. Hij vertelde hoe hij in de politiek terecht was gekomen. Over zijn drive om op te komen voor boerenbelangen. De herkenbaarheid van onbegrip waar we soms tegenaan lopen. Trots op je bedrijf, werken met passie en ons helaas zo vaak moeten verdedigen.

Alexander Bolomey , lobbyist van de dierenbescherming mocht na Jaco zijn verhaal doen. Hij vertelde over het tot stand komen van het Star-concept en de eerlijke prijs in de supermarkt. Wij wilden het graag hebben over de negatieve beeldvorming van de varkenshouderij, terwijl de eisen in Nederland hoog zijn. Wat voor ons welzijn is: goede zorg voor het dier. Als bedankje voor het gesprek gaven we het boek PIG 05049 van Christien Meidertsma. Ons varken is zo waardevol, we komen het dagelijks in zoveel producten tegen. Het leek ons mooi om daar eens bij stil te staan.

Gauw door naar de lunch, rondleiding, plenaire zaal met als afsluiting een gesprek met Sjoera Dikkers, PVDA kamerlid. De vergaderzaal met de tafel vol vrouwen uit de varkenshouderij gaf een bijzonder gevoel. We kregen tijd voor discussies, kritische vragen en antwoorden. We konden ons laten zien als vrouw, moeder en varkenshoudster met hart voor het bedrijf. Dat was mooi. Volgens mij was Sjoera ook wel een beetje onder de indruk. Ze vond ons best aardig zei ze na afloop en dat is fijn om te horen. We hebben het boerengevoel kunnen laten voelen! Ook zij kreeg het boek van PIG 05049 en was onder de indruk van ons waardevolle varken.

Na afloop een gezamenlijk diner. De groepen waren inmiddels gemengd en er waren leuke gesprekken! Bijzonder om bij elkaar te zijn, ervaringen te delen, saamhorigheid. We zitten in datzelfde soms o zo moeilijke schuitje!

Janneke bedankt! Als jij iets organiseert dan is het ook wel tot in de puntjes. Ook dankzij de sponsoren die ons deze bijzondere dag gunde!

Sabine Grobbink
Varkenshoudster
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer