NVV: 'Bang voor koeien'

Volgens de NVV negeert provincie Brabant de gemaakte ketenafspraken. Recent kondigde Brabant aan dat nieuwe bouwaanvragen getoetst moeten worden aan de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV). Volgens de vakbond is het onterecht dat er één schakel wordt getroffen, terwijl in alle ketenafspraken de retail een cruciale rol speelt in de gewenste verduurzamingsslag.

Averechts
Het verdienmodel en de borging zijn volgens de NVV nu niet afgedicht. De primaire sector komt hierdoor volgens de NVV in een houdgreep. NVV voorzitter, Bennie van Til: “De retail kan nu achterover gaan leunen.”
Volgens de provincie moet staatssecretaris Dijksma de beweging bij de retail op gang brengen. Hiermee worden volgens de NVV alle gemaakte afspraken van tafel geveegd en de kosten volledig bij de primaire producent in Brabant gelegd. Van Til: “Terwijl we een kostprijsverhoging minimaal moeten terugverdienen, het liefst met een plusje.”
De NVV is dan ook van mening dat de ontwikkelingen in Brabant niet bijdragen aan een duurzame veehouderij, maar juist een averechts effect zullen hebben door de eenzijdige uitvoering. Dat blijkt volgens de vakbond onder meer uit het feit dat de retail afwezig was bij het Brabantberaad en bij de bijeenkomsten over de BZV.

Bang voor koeien
Volgens Van Til boezemt de verwachte groei van de rundveestapel de provincie angst in en zijn varkenshouders daar de dupe van. “Er zijn varkensrechten. Er worden oude stallen gesloopt en nieuwe stallen gebouwd. Dat is juist positief. “
Volgen Van Til wordt er door ZLTO veel harder gelopen nu het om rundvee gaat. “Bij de reconstructie werd er gedacht als we het hier regelen houden we misschien de melkveehouderij buiten schot.”
De oplossing ligt volgens de vakbond bij de mestproblematiek. “Die moet regionaal geregeld worden, maar dan moeten ook de dierrechten worden afgeschaft.

Bezwaar
Het is volgens de NVV de vraag of de Brabantse plannen juridisch haalbaar zijn. De vakbond is zich momenteel aan het oriënteren wat de juridische opties zijn. “De Brabantse methode leidt tot versnippering van beleid en concurrentie tussen de verschillende provincies. Juridisch is dit discutabel en onwerkbaar,” aldus de NVV.
De verordening ruimte ligt tot 10 oktober ter inzage. De NVV roept Brabantse varkenshouders op een bezwaarschrift in te dienen bij de provincie.

Lees ook:

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer