Een nieuwe set afspraken

De laatste update van de uniformeringsafspraken dateert van 2001. Sindsdien is er veel veranderd. Hoog tijd dus voor een update. ?De nieuwe set afspraken is tot stand gekomen onder projectleiding van Wageningen UR Livestock Research, dit in opdracht van de vakgroep LTO Varkenshouderij, het bestuur van SIVA en AgroConnect. Wat waren de struikelblokken?

Marco Hol van DLV was betrokken bij de nieuwe uniformeringsafspraken. Niet alle beslissingen waren volgens hem even makkelijk. Bijvoorbeeld of het financiële resultaat per vierkante meter als nieuw kengetal moest worden opgenomen. “Daar is best even discussie over geweest. Als iets maar sporadisch wijzigt is de kans groter dat nieuwe waarden niet worden doorgevoerd. Het valt of staat toch met betrouwbaarheid, maar aan de andere kant als je het niet doet gaat het ook nooit leven.”

Volgens Kasper Bekker, regiomanager van TOPIGS Noord was de omrekeningsfactor van levend naar geslacht gewicht ook een bevalling. “Het moeten geen ingewikkelde formules worden, maar er zijn veel verschillen. Zo is de inslachting niet overal hetzelfde, er zijn rasverschillen en er worden steeds meer beren geslacht.” Daar komt volgens Bekker bij dat iedereen een eigen belang heeft. “Voerjongens willen iets anders dan de slachterij.” Voor TOPIGS geldt dat ook: “Met een ander rekenmodel kunnen we ineens twee kilo groei kwijt zijn. Was 800 gram groei eerst goed, dan wordt dat nu misschien 750 gram.”

Een ander punt was de omrekeningsfactor voor de levend op de waagplaats afgeleverde vleesvarkens. Hol: “Een varken verliest gewicht onderweg, nu wordt daar 4,5 kg gewicht per varken voorgerekend. Iedereen weet dat 4,5 kg te veel is, maar niemand weet wat het wel moet zijn. Daarom hebben we uiteindelijk maar besloten het op nul te zetten.” ?Het percentage varkenshouders dat met waaggewichten werkt is volgens Hol erg klein. “ Het heeft wel invloed op die bedrijven. Het is daarom belangrijk dat er goed wordt gecommuniceerd.”

Elke varkenshouder gaat volgens Hol iets van de nieuwe afspraken merken. “Al is het maar omdat de nieuwe getallen exclusief btw zijn. Dat is dus even switchen.” ?Qua cijfers verwacht Hol dat de meeste varkenshouders er niet zo veel van merken. “Misschien in de overgangsfase, dat de varkens iets harder of minder hard groeien.”

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer