Vergelijkingen geven vertekend beeld

Vergelijkingen van Agrovisioncijfers op dierniveau geven een vertekend beeld van de prestaties van de gemiddelde zeug en vleesvarken. De cijfers worden in de praktijk volop gebruikt om de prestaties van dieren met elkaar te vergelijken, daar zijn ze echter niet voor bedoeld. Agrovision wil vooral bedrijven met elkaar vergelijken.

Bedrijfsgemiddelden
De kengetallenspiegel van Agrovision werkt met bedrijfsgemiddelden. Dat betekent dat de gepresenteerde landelijke gemiddelden worden berekend op basis van de gemiddelde prestaties van bedrijven. Bedrijfsgrootte doet er daarbij niet toe. Een gemiddelde van een bedrijf met 200 zeugen telt net zo zwaar mee als een gemiddelde van een bedrijf met 2.000 zeugen. Deze berekeningswijze geeft een vertekend beeld van de landelijke prestaties van zeugen en vleesvarkens. Zeker wanneer het over kengetallen gaat die betrekking hebben op de prestaties van individuele dieren. De schaalvoordelen van grote bedrijven werken dan onvoldoende door. Agrovision benadrukt zelf dan ook dat ze gegevens verzamelt om bedrijven met elkaar te vergelijken en niet om dieren te gebruiken. In de praktijk gebeurt dat echter volop.

Opvallende verschillen
Een alternatieve wijze is het werken met gewogen gemiddeldes. Dus gemiddeldes waarin het aantal zeugen op een bedrijf wordt meegenomen. Varkens sloeg aan het rekenen. De verschillen zijn opvallend.
Zo is het over 2012 gepubliceerde aantal gespeende biggen per zeug per jaar 28,22. Rekening houdend met het aantal zeugen op bedrijven is het gewogen gemiddelde 28,50. De gemiddelde zeug scoort dus 0,28 big meer af dan het gepubliceerde gemiddelde in de Agrovision kengetallenspiegel. Opvallende verschillen zijn er ook bij de saldo’s. Volgens Agrovision is het gemiddelde saldo vorig jaar 501 euro per zeug. Het gewogen gemiddelde ligt echter op 538 euro, een verschil van zeven procent. Ook hier geldt dat het de betere resultaten van grote bedrijven bij de gewogen gemiddeldes door het grotere aantal zeugen harder doortelt. Bij de vleesvarkens is het verschil minder groot maar nog altijd vier procent. Het gepubliceerde saldo per gemiddeld aanwezig vleesvarkens is 82 euro, terwijl het op basis van het aantal vleesvarkens uitkomt op 85,39 euro.

Lees ook:

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer