'Je kunt er niet 24/7 een controleur bijzetten'

Zestig procent van het vlees is besmet met de ‘poepbacterie’ e.coli én Beter Leven vlees wordt gemengd met ‘gewoon’, niet duurzaam vlees. Het tv-programma Zembla kwam vorige week met de ene onthulling na de ander.

Len Lipman, hoofddocent Veterinaire Volksgezondheid bij de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht meent dat het nieuws wel in perspectief geplaatst moet worden. “De ophef was voor de uitzending ook groter dan achteraf.”

Wat vond u van de openbaringen uit de uitzending ‘Sjoemelen met vlees’ van Zembla?
“Laten we eerst duidelijk zijn dat het gaat om twee aparte problemen: het omkatten van vlees en de constatering van de poepbacterie.”

Beginnen we met het mengen van het sterrenvlees met ‘gewoon’ vlees?
“Als dat gebeurt, dan is het ronduit fraude. Als iemand doelbewust de boel belazert, dan valt het niet mee dat met de huidige controles dit aan te tonen, laat staan tegen te gaan.”

Is er iets mis met het IKB controlesysteem dat gebruikt wordt voor vlees en waarvoor aangepaste normen gelden voor het Beter Leven vlees?
“Bij ieder systeem ga je uit van een zekere mate van vertrouwen. Er wordt gecontroleerd, maar je kunt er moeilijk 24/7 een controleur bijzetten.”

Wat zou dan wel een oplossing kunnen zijn?
“Ik zou het eerder zoeken in strenger straffen, zoals je dat bijvoorbeeld ziet bij wielrenners. Als zij doping hebben gebruikt, maken ze kans hun hele leven niet meer mee te mogen fietsen. Als de consequenties groot genoeg zijn, dan gaat daar een afschrikkende werking vanuit. Fouten worden aan de andere kant overal gemaakt. Daarvoor moet je de kans krijgen om die te herstellen.”

Hoe kwalijk is dit voor het Beter Leven keurmerk?
“Het is terecht dat de Dierenbescherming verontwaardigd reageerde. Het vertrouwen is snel geschaad en het is heel lastig weer terug te krijgen.”

Wat vindt u van de onthullingen over e-coli op vlees?
“Dat verbaast me niets. We weten dat dit voorkomt. In zakjes schoongemaakte sla vinden deze bacteriën ook weleens.”

Is het gevaarlijk?
“Voor het overgrote deel betreft het een kwaliteitsissue. Het is gewoon niet zo fris. De voedselveiligheid komt niet snel in gevaar. Zeker niet bij vlees omdat dat ook nog verhit wordt.”

Een storm in een glas water?
“Nou, de regels schrijven voor dat er gecontroleerd moet worden op deze bacteriën. De vraag is alleen is of er nog voldoende tijd is voor controleurs om dat te doen. Dat is wel een iets om over na te denken. Dat is meer iets dat de overheid zou moeten regelen. Niet om nu over te zwartepieten.”

Hoe vindt u dat de sector heeft gereageerd op de beschuldigingen die worden gedaan in het programma?
“Het viel me op dat er vooral veel ophef was vóór de uitzending. Achteraf bleef het heel beperkt. De sector was rustig en beheerst. Ik denk dat dit een juiste reactie was.”

Lees meer: 'NVWA eerder schoothondje dan waakhond'
                      Wat zijn die boeren stil

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer