Mestverwerkingsplicht ook als dierrecht blijft

Ook als de dierrechten na 2015 blijven bestaan wordt verplichte mestverwerking ingevoerd. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.
Volgens Dijksma overstijgt de nationale mestproductie de plaatsingsruimte binnen Nederland. De regering zal volgens haar het stelsel daarom niet intrekken mocht eind dit jaar worden besloten om dierrechten ook na 2015 te handhaven.

Bedrijfsoverschot
In het oorspronkelijke wetsvoorstel werd de mestverwerkingsplicht bepaald basis van het voor een bedrijf van toepassing zijnde percentage van de mestverwerkings- en mestplaatsingsovereenkomsten. Dit is gewijzigd in een percentage van het bedrijfsoverschot.

Er is dus geen moment voorafgaand aan het kalenderjaar waarop de verwerkingsplicht wordt vastgelegd op een aantal kilogrammen. In plaats daarvan wordt aan het einde van het jaar gekeken naar de daadwerkelijke gegevens en wordt op basis daarvan gecontroleerd of de veehouder voldoende mest heeft laten verwerken.

Sancties
Als opzettelijk niet aan de verwerkingsplicht wordt voldaan, kan strafrechtelijk een gevangenisstraf, (maximaal zes jaar), een taakstraf of een geldboete van maximaal 78000 euro worden opgelegd. In andere gevallen een hechtenis van ten hoogste een jaar, een taakstraf of een geldboete van maximaal 19.500 euro.
De bestuurlijke boete bedraagt 11 euro per kilogram fosfaat waarmee de mestverwerkingsplicht wordt overschreden.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer