Capaciteitstekort mestverwerking België

Mestverwerkingsinstallaties in België hadden vorig jaar opnieuw een capaciteitstekort, dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. Het Vlaams Coördinatiecentrum Mestverwerking (VCM) roept veehouders daarom op om verwerkingsplichtige mest zo snel mogelijk af te voeren.

Mestverwerkingsinstallaties kampten in 2010 voor het eerst met capaciteitstekorten. In 2011 en 2012 is ook opgeroepen om de aanvoer van mest beter over het jaar te spreiden. In 2011 was er enige verbetering zichtbaar, maar in 2012 was de aanvoer in december weer sterk gestegen. Het gevolg was dat mestverwerkers mest aan de poort moesten weigeren en de verwerkingsinstallaties overvol zaten.'Veehouders beginnen te laat aan de afvoer van hun mestoverschot', analyseert het VCM.

Dit jaar worden veehouders opnieuw oproepen tijdig de verwerkingsplicht voor 2013 te berekenen. VCM hoopt dat veehouders mestaanvoer bewust zullen spreiden en ook de voordelen hiervan zullen inzien. 'Verwerkingsplichtige mest kan in de zomer goedkoper verwerkt worden doordat bijvoorbeeld geen extra opslagkost wordt aangerekend', legt VCM in zijn nieuwsbrief uit. 'Bovendien moeten veehouders zich ervan bewust zijn dat als de verwerkingsinstallaties vol zitten, ze in de problemen kunnen geraken om alsnog aan hun verwerkingsplicht te voldoen.'

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Woensdag
    16° / 9°
    20 %
  • Donderdag
    19° / 6°
    10 %
  • Vrijdag
    21° / 8°
    10 %
Meer weer