Nederlandse prijsmonitor wenselijk

Nederland is gebaat bij een eenvoudige monitor van prijsontwikkelingen door de keten heen. Een prijzenobservatorium zoals in Spanje en Frankrijk bestaat, is voor Nederland te kostbaar. Dat meldt het Landbouw Economisch Instituut (LEI).

Voordeel van een monitor is dat de kosten beperkt zijn, maar er toch beter inzicht wordt verkregen in prijsvorming. Nederland publiceert prijzenstatistiek voor de agrarische markten zonder ketenanalyses. De monitor kan volgens het instituut een vertrekpunt zijn voor meer gedetailleerde, wetenschappelijk analyses.

Ten opzichte van Frankrijk, Spanje en onze buurtlanden zijn er in Nederland minder officiële, representatieve en geaggregeerde prijzen beschikbaar en dreigen zelfs te verdwijnen. Dit komt volgens het LEI doordat openbare data in markt ontbreken, het verzamelen van deze prijsinformatie te duur wordt gevonden of wordt overgelaten aan private partijen.

Spanje en Frankrijk kennen breed opgezette prijzenobservatoria waarbij de ketens wel worden geanalyseerd. Een prijzenobservatorium kost tenminste € 1 miljoen per jaar en dat is volgens het LEI voor Nederland te duur.


 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer