Antibioticagebruik gehalveerd

Het antibioticagebruik in de veehouderij is in 2012 met 56 procent gedaald ten opzichte van 2007. Dat staat in de NethMap/Maran-rapportage. Het resitentieniveau bij dieren is volgens de onderzoekers nog altijd hoog, maar er is in 2012 sprake van een neergaande tendens. Dat is toe te schrijven aan de daling van het antibioticagebruik.

In 2009 werd er nog 495 ton verkocht, tegenover 249 ton in 2012. De doelstelling om de verkoop in 2013 (ten opzichte van 2009) te halveren, is daarmee vorig jaar al bijna gehaald. Het gebruik van fluoroquinolonen en derde en vierde generatie cefalosporines is tot een minimum beperkt.

Resitentie
?De resultaten uit het onderzoek laten zien dat antibioticaresistentie bij mensen een stijgende trend vertoont. Het rapport spreekt van een alarmerend hoge resistentie tegen een aantal gangbare antibiotica, zoals amoxicilline. Volgens de samenstellers van het rapport is aangescherpt beleid noodzakelijk om deze ontwikkeling een halt toe te roepen.

Het NethMap/MARAN rapport is samengesteld door Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM en de Central Veterinary Institute, onderdeel van Wageningen UR.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer