MSD in opspraak door PG600

Zwangere vrouwen in Brazilië hebben jarenlang urine ingestuurd voor de productie van het hormoon PG600. De vrouwen deden mee aan ‘Moeders voor Moeders’ en waren niet op de hoogte dat MSD hun urine gebruikte voor de varkenshouderij. Dat schrijft de Volkskrant. De vrouwen werd verteld dat de hormonen uit hun urine werd gebruikt voor een geneesmiddel voor vrouwen met zwangerschapsproblemen. MSD geeft volgens de Volkskrant toe dat de Braziliaanse vrouwen niet over het juiste gebruik van de ingezamelde HCG-hormonen zijn ingelicht. 

Het programma in Brazilië werd opgezet nadat de Nederlandse campagne in opspraak was gekomen. Nederlandse vrouwen dreigden niet meer aan de campagne mee te werken wanneer die niet exclusief op de productie van humane geneesmiddelen zou zijn gericht. ?Naar nu blijkt is Organon, dat later door MSD werd overgenomen, daarna voor de productie van het veterinair middel overgestapt op hormonen uit de Braziliaanse inzamelingsactie.

Volgens MSD is het inzamelen van urine voor veterinaire doeleinden in Brazilië enkele jaren geleden gestopt, Voor de productie van het varkensmiddel in Nederland wordt volgens het bedrijf een 'oude partij' gebruikt die in 2010 uit Brazilië is geïmporteerd. Om hoeveel hormonen het gaat en hoe lang het bedrijf daar nog mee toe kan, wil MSD niet zeggen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer