Saldo vleesvarkenshouderij teleurstellend laag

Het saldo van de vleesvarkenshouderij is de afgelopen maanden teleurstellend laag. Het saldo van vleesvarkenshouders is afgelopen kwartaal 29 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt het Landbouw Economisch Instituut (LEI).
Vergeleken met maart 2012 zijn de opbrengsten van vleesvarkens hoger en de bigkosten lager, maar beide zijn ontoereikend om de fors hogere voerkosten te compenseren.

Hoge voerprijzen
De voerkosten zakten in februari en maart voor het eerst sinds lange tijd. Naar verwachting zal de dalende tendens aanhouden. De graanprijzen van de nieuwe oogst liggen vanwege de goede vooruitzichten voor de graanoogsten ongeveer 10 procent onder het huidige niveau.
Ondanks de daling zijn de prijzen nog steeds aan de hoge kant. De voerprijzen liggen volgens het LEI ongeveer 5 euro per 100 kg hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar, dat is een stijging van ruim 20 procent.

Varkensprjizen iets aangetrokken
De varkensprijzen zijn in februari iets aangetrokken, maar in maart nauwelijks veranderd. De prijzen in maart liggen 3 procent boven het niveau van dezelfde maand van vorig jaar.

Prijsniveau biggen
Het prijsniveau van biggen ligt aanzienlijk onder het niveau van dezelfde periode in 2012. Gemiddeld waren vleesvarkenshouders in de eerste drie maanden van dit jaar 47,23 euro kwijt. Dat is een verschil van 4,1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2012. Toen lag de prijs op 49,25 euro.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer