Winterkost

Afgelopen weken hebben we het aan den lijve ondervonden; de winter heeft zijn intrede gedaan. De sneeuw heeft voor veel overlast gezorgd in het verkeer, maar voor de kinderen had het vooral veel sneeuwpret tot gevolg.
De vorst van afgelopen weken heeft de schaatsliefhebbers weer de kriebels bezorgd. Hart van Nederland was al afgereisd naar Friesland om de verwachtingen onder de bevolking te peilen aangaande een mogelijke Elfstedentocht.


De vorstperiode heeft er tevens voor gezorgd dat er in veel gezinnen weer snert gegeten werd. Ook ik heb weer lekker ouderwetse zelfgemaakte snert gehad. Een ambachtelijke gemaakte snert bevat zeker ook een gekookte varkenspoot volgens de kenners. Op deze manier zorgde men er vroeger al voor dat ook de varkenspoot maximaal tot waarde werd gemaakt.


In de varkenshouderij praten we ook vaak over winterkost in de vorm van een wintercorrectie op bijvoorbeeld de voergift van de dragende zeugen. De grootte van de correctie is van meerdere factoren afhankelijk, zoals het gewicht van de zeugen en de omgevingstemperatuur.


Wat ik mij afvraag is; hoe kun je de winterkost beperken?


De gemiddelde voerprijzen zijn volgens de publicatie van Wageningen UR Livestock Research bij de biggen met 7,5 procent gestegen en bij de zeugen en vleesvarkens met 9 procent.
Mijn advies is om nog eens kritisch te kijken naar mogelijke besparingen. Enkele voorbeelden heb ik hieronder vermeld.


Zeugen
De meeste zeugen worden volgens de curve gevoerd. Echter, als de temperatuur in de stal te laag is, door te veel koude luchtaanvoer of onjuist afgestelde ventilatie, zal de zeug een deel van het voer gebruiken om zijn lichaamstemperatuur te reguleren. Dit kan tot gevolg hebben dat de dieren extra water gaan drinken, wat ook weer opgewarmd moet worden en zo tot een vicieuze cirkel leidt!


Biggen
Zorg dat het in de kraamstal rondom het werpen in de afdeling voldoende warm is (22-23 graden) en dat het lignest van de biggen ook voldoende warm is (32 graden). Biggen die (te) snel afkoelen zitten binnen 10 á 15 minuten vaak onder hun kritieke temperatuur van 35 graden. Een verminderde biestopname en verhoogde sterfte zal het gevolg zijn.


Tip: Gebruik eventueel tijdelijk een extra lamp achter de zeug bij stalen roosters of een werpmatje.


Bij de gespeende biggen is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de omstandigheden goed zijn. Pasgespeende biggen hebben behoefte aan voldoende warmte, omdat hun opname in de eerste dagen na het spenen vaak net voldoende is om in hun onderhoudsbehoefte te voorzien.


Vleesvarkens
Bij de vleesvarkens zijn de financiële gevolgen van onnodige extra energie opname ook groot. En omdat euro’s vaak het meeste aanspreken heb ik enkele voorbeelden hieronder vermeld:
- 50 kg zeugenvoer per zeug meer komt overeen met € 15,00 extra kosten/zeug ofwel 2,4 procent voerwinst.
- 1 kg extra biggenvoer afgeleverde/big per zeug/jaar € 12,00 ofwel 1,9 procnet voerwinst.
- 0,1 vc verslechtering € 8,50 p/gavl = 9,9 procent voerwinst
- 0,01 lagere opbrengst i.v.m. kwaliteit € 2,75 p/gavl = 3,2 procent.


Wat betreft mijn eigen winterkost; die vind ik heerlijk. Daar kan ik geen genoeg van krijgen, het liefst met varkenspoot. Maar als u van uw eigen winterkost wel genoeg heeft, dan zijn er volgens mij voldoende mogelijkheden om ze tot een minimum te beperken.


Ronald TIbbe
Verkoopleider De Heus Voeders

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer