Kan Nederland zonder VION?

Het gaat niet goed met VION. Het vleesconcern keert noodgedwongen terug naar de verwerking van varkensvlees in Nederland en Duitsland plus de wereldwijde ingrediëntenhandel. Het zal waarschijnlijk in de Food divisie nog de nodige ingrepen doen en waar nodig fabrieken sluiten of verder afslanken.

Volgens Theo Duteweerd van de NVV was de stap naar Engeland er net één te veel. “VION is hard gegroeid en heeft niet overal voldoende rendement kunnen halen. Achteraf gezien is dat misschien niet zo handig geweest. Schoenmaker blijf bij je leest. Maar het is een afweging die hoort bij het ondernemen.”
Is het nu te laat? Of is er nog genoeg tijd voor een restauratie? Volgens Marc van der Lee, communicatiemanager van VION is er niets spannends aan de hand. “We gaan onze plannen zo snel mogelijk en goed uitvoeren. We varen een nieuwe koers en zijn vol op stoom.”

Herstelwerk
VION heeft de afgelopen twee maanden inderdaad niet stilgezeten. Het vleesconcern reorganiseert momenteel het hoofdkantoor en de Nederlandse tak van de ICT-afdeling. Het staakte haar Britse avontuur. Banner Pharmacaps is verkocht aan het Canadese Patheon en Oerlemans aan Baltussen Holding. De Britse productie van rundvlees- en kipproducten staan in de uitverkoop.

Kan het mis gaan?
Dat VION haast heeft moge duidelijk zijn. Volgens Van der Lee heeft de bank het concern geen tijdslimiet gegeven om de zaakjes op orde te krijgen. Over het tijdpad dat de organisatie zichzelf heeft opgelegd wil Van der Lee niets kwijt. Kan het mis gaan? De communicatiemanager laat weten geen glazenbol op zijn tafel te hebben staan. “We denken ook niet in doemscenario’s, we hebben een heldere koers en onze blik staat naar voren.”
Ook Maarten Rooijakkers, voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO Nederland is positief. “VION is een sterke speler, het komt wel goed.”
Duteweerd denkt daar hetzelfde over. “Misschien hebben ze lang gewacht met het nemen van maatregelen, maar ik denk niet dat ze te laat zijn.”

Kan Nederland zonder VION?
Volgens Duteweerd zijn er twee scenario’s denkbaar: onderdelen worden overgenomen, of de slachtcapaciteit valt weg. “Als er capaciteit wegvalt krijgen we een overaanbod op de Duitse markt, met alle gevolgen van dien.”
Rooijakkers: “We hebben iemand nodig die onze producten kan verwaarden. Als VION er niet is zijn we zijn dan overgeleverd aan het buitenland en hebben we minder invloed.”
Beide heren vinden het toch wel koffiedik kijken. Ze zijn het er ook overeens dat iedereen in principe vervangbaar is. “Maar ja. Wat krijg je er dan voor terug?”
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer