Spannend jaar voor Productschap

Het Productschap voor Vee en Vlees staat voor een spannend jaar, nu alle Productschappen per 1 januari 2014 worden opgeheven. Maar dat is op dit moment ook ongeveer de enige zekerheid die er is, bleek donderdag op een nieuwjaarsbijeenkomst in Zoetermeer.

De komende maanden moeten er nog veel besluiten vallen over wat te doen met alle taken en bijbehorende medewerkers. “Hoe eerder we weten waar we aan toe zijn, hoe beter. Blijft er lang onzekerheid dan kijken medewerkers om zich heen naar andere functies en dreigt er veel kennis weg te vloeien,” waarschuwt voorzitter Steven Lak.

Het eerste kwartaal van dit jaar worden alle taken van het PVE geanalyseerd en gedefinieerd. Het tweede kwartaal volgt dan de discussie welke taken publiek zijn en bij de overheid horen en welke taken niet publiek, maar wel belangrijk zijn. “Die laatste categorie zijn taken die niet verloren mogen gaan. Maar dan moet je wel kijken hoe je ze gaat organiseren. Een scenario is dat organisaties in de sector de krenten uit de pap kiezen die het beste bij hen passen. Een ander optie is de taken collectief of privaat op een nieuwe manier te organiseren.” Alleen voor de taken die het PVE in medebewind uitvoert is al duidelijkheid. Deze gaan inclusief de medewerkers over naar Dienst Regelingen en Agentschap NL.

Voor enkele langlopende projecten hebben de diverse sectoren al garanties afgegeven over de financiering. Dat geldt bijvoorbeeld voor het net gestarte grote PRSS-project in het noorden van het land. LTO en NVV hebben volgens Lak gegarandeerd dat daar na 2013 ook geld voor beschikbaar is. 

Er is nog wel onzekerheid over het Diergezondheidsfonds, hoewel er wel overeenstemming is over het feit dat dit fonds moet blijven bestaan. “Maar het is ook duidelijk dat de sectoren wel hun invloed willen houden op de gang van zaken en er op toe willen zien dat maatregelen ook praktisch uitvoerbaar zijn,” aldus Lak. Daarmee stipt hij ook een van zijn grootste bezwaren aan bij het opheffen van het Productschap. Volgens Lak is het Productschap een geweldig platform waar alle partijen bij elkaar komen, waaronder werkgevers en werknemers. “De sectoren praten overal in mee. Wanneer de overheid die taken overneemt is dat een stuk minder.”

Steven Lak neemt zelf al op korte termijn afscheid van het PVE. Hij is benoemd tot de nieuwe voorzitter van Rotterdamse Havenorganisatie Deltalinqs. Wie de PVE het laatste jaar van haar bestaan gaat leiden wordt binnenkort bekend.
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer