Forse liquiditeitsproblemen

?De gemiddelde bedrijfsresultaten van varkensbedrijven zijn een aantal jaren achtereen teleurstellend geweest. Ondanks de gemiddelde inkomensverbetering in 2012 zou bij een op de vijf bedrijven toch sprake zijn van fikse betalingsproblemen. Dat blijkt uit het Financieel- Economisch Simulatie model van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Bedrijven zijn ingedeeld in vier categorieën, afhankelijk van de mate waarin de problemen voordoen.

Volgens de simulatie kan 37 procent van de varkenshouders aan alle betalingsverplichtingen voldoen. Bij de overige bedrijven zal een tekort ontstaan, dat op één of andere manier opgevangen moet worden.

Bij 20 procent van de bedrijven kan dat door te besparen op de uitgaven, het inzetten van eigen liquide middelen, of de aflossingen tot minimaal de helft te beperken. Voor een kwart van de bedrijven zal dat niet toereikend zijn en moet meer dan de helft van die aflossingen worden uitgesteld of extra kredieten worden aangetrokken.

Voor 18 procent van de bedrijven is de situatie ernstig. Zij zullen grote aanpassingen moeten doen, die zo drastisch kunnen zijn dat het voortbestaan van het bedrijf in gevaar kan komen. Deze bedrijven hebben een nettokasstroom van bijna 75.000 euro negatief, vooral door teleurstellende opbrengsten. Gemiddeld zouden de opbrengsten van deze bedrijven ruim 20 procent hoger moeten zijn om een positieve kasstroom te behalen. De vleesvarkensbedrijven zijn zwaar vertegenwoordigd in deze groep.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Ikigai Gisteren, 08:30
Wedstrijdje?! 24-01-2022

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer