Eurotier: het biggennest is 'hot'

Het overdekte biggennest heeft definitief een plek veroverd in het hedendaagse kraamhok. Als we althans de standhouders op Eurotier 2012 mogen geloven. ZIchtbaarheid van de biggen blijft wel een belangrijk aandachtspunt.
Was het overdekte biggennest enkele jaren geleden nog vooral iets dat je op de vakbeurs in Denemarken tegenkwam, tegenwoordig lijkt het systeem ook in de rest van Europa voet aan de grond te krijgen. Tijdens Eurotier waren op het themaplein 'Welzijn in de kraamstal' bijvoorbeeld verschillende hokuitvoeringen te zien met een overdekt biggennest. Ook de standhouders zoomden in op het belang van een koele stal voor de kraamzeug en een warm onderkomen voor de biggen. 
Nederlandse varkenshouders stonden altijd sceptisch tegenover het overdekte biggennest. De beperkte zichtbaarheid van de biggen was daarvoor altijd een belangrijk argument. De toenemende biggenproductie van de zeug en het daarbij behorende toenemende belang van een goede melkprductie werpen echter een ander licht op de zaak. Voor een goede melkproductie is de voeropname essentieel en die is nu eenmaal beter wanneer de zeug het niet te warm heeft. Dat pleit voor een koele kraamstal, met een behaaglijke eigen plek voor de biggen.
Keus genoeg wat dat betreft, al blijft de zichtbaarheid van de biggen een punt van aandacht. De meest kleppen zijn namelijk donker van kleur en ondoorzichtig. Transparante kleppen zijn een zeldzaamheid, terwijl dat juist veel varkenshouders over de drempel heen zou helpen ze aan te schaffen. Ook het feit dat de overdekte biggennesten eigenlijk maar tijdens een beperkt deel van de kraamperiode gebruikt worden maar wel een vast een onderdeel van het kraamhok zijn, is een punt van discussie. 

Het Spaanse bedrijf Rotecna bedacht daar wat op. Zij brengt een 'portable' tweezijdige biggenklep op de markt, die ook nog in hoogte verstelbaar is. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe het systeem werkt. 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer