Eén of twee PRRS-vaccinaties?

Bij de opfok van gelten is het nodig te kiezen tussen één- of tweemalig vaccineren.
Om gelten tijdens de dracht te beschermen tegen de gevolgen van een PRRS-infectie is het nodig om ze tijdig te vaccineren. Dat kan met een eenmalige vaccinatie met een levend vaccin. Die vaccinatie moet dan op vier tot zes weken vóór introductie in de inseminatiestal gebeuren. Dus op een leeftijd van hooguit 20 tot 22 weken. TOPIGS adviseert een eenmalige vaccinatie met name voor de bedrijven die PRRS-vrij willen worden. Die bedrijven moeten hun gelten tijdens de opfok dan wel laten onderzoeken op hun PRRS-status. Dit gebeurt door de dieren net voor de vaccinatie te bemonsteren in het kader van de gezondheidsmonitor.


Door de vaccinatie met een levend vaccin op 20 tot 22 weken, zullen de gelten geen PRRS hebben op het moment van introductie. De gelten kunnen de zeugen dan niet besmetten en de gelten zelf zijn nog drie tot vier maanden beschermd tegen PRRS. Daardoor kunnen ze instromen in het op het bedrijf gebruikelijke vaccinatieschema.


In gebieden waar het niet lukt om PRRS-vrij te worden is het verstandig om gelten ook tijdens de opfok al te beschermen. Dat kan op twee momenten, afhankelijk van de situatie op het bedrijf. De eerste optie is op 10 tot 12 weken leeftijd, dus na de verhuizing van de biggenstal naar de opfokstal. Een andere mogelijkheid is vaccinatie van de biggen in het kraamhok op drie tot vier weken leeftijd. De tweede vaccinatie van opfokgelten vindt dan plaats op een leeftijd van 20 tot 22 weken.


Download hier het ontwikkelings-, voer- en vaccinatieschema.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer