‘Landbouwdebat ging ergens over’

Het landbouwdebat dat gisterenavond is gehouden in De Meern was een succes. Dat vindt NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg. “De opkomst was goed en de discussie had inhoud en niveau. Het ging ergens over.”
De Nederlandse Vakbond Varkenshouders hield het debat samen met andere agrarische vakbonden. Thema van de discussie was ‘ Een eerlijke margeverdeling in de keten’. “De kwetsbare positie van de landbouw werd goed over de bühne gebracht. De politici gingen in op hoe liberaal het beleid kan zijn.”
Voor het debat was Zwanenburg benieuwd naar de opinie van de linkse partijen aangezien zij zich in hun verkiezingsprogramma’s niet duidelijk uitspreken over landbouw. “Ze zetten echt in op krimp; minder boeren, minder dieren en meer overheidsbemoeienis. Ik vind dat ze Nederland teveel als een eiland zien, terwijl we zwaar exporteren.”
Ook het thema bedrijfsopvolging kwam ter sprake. “Door de slechte inkomensperspectieven en steeds veranderende wet en regelgeving waren er zelfs mensen in de zaal die hun kinderen ontraden de boerderij over te nemen. Het was de politici wel duidelijk dat het verdienmodel moet veranderen en er en consistent beleid moet komen. Want iedere verandering brengt nu eenmaal kosten met zich mee.”
De deelnemers aan het debat waren: Helma Lodders van de VVD, Jacco Geurts van het CDA, Elbert Dijkgraaf van de SGP, Niels van den Berge van Groen Links, Femke Dingemans van D66 en Henk van Gerven van de SP. Marc Jansen, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel was aanwezig om vragen te beantwoorden over de rol van de supermarkten in de verdeling van marges in de keten.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer