Groei aandachtspunt in grote groep

De groei van vleesvarkens in grote groepen is een belangrijk aandachtspunt. Vooralsnog valt die in de testfase wat tegen. Dat blijkt volgens Arno van Brandenburg van Nedap uit de resultaten op bedrijven die nu ervaring opdoen met grote groepen vleesvarkens (ongeveer 300 dieren) in verschillende systemen. Nedap verkoopt één van die systemen.

Volgens Van Brandenburg is er nog veel winst te halen in het aanleren van groepshuisvesting bij vleesvarkens, net zoals bij zeugen. Ze moeten het principe in relatief korte tijd leren kennen, omdat ze anders meteen een groeivertraging oplopen. De dieren moeten meerdere malen per dag vanuit de ligruimte via het selectiestation naar de vreetruimte lopen. Een selectiestation stuurt de varkens naar verschillende vreetplaatsen, waar ze verschillend voer kunnen opnemen. Van Brandenburg: “Ze moeten eigenlijk als big al leren dat ze ergens doorheen moeten lopen om voer te krijgen. Dat kan met relatief eenvoudige oplossingen”.
Volgens van Brandenburg moet er in het hele voortraject iets veranderen om de huisvesting van vleesvarkens in grote groepen optimaal te laten functioneren. Uniformiteit bij opleg is een belangrijk punt. “Eigenlijk moet je daar in de kraamstal al op selecteren en sommige biggen gewoon niet mee laten gaan en als speenbig verkopen.” Ook het mesten van beren is een aandachtspunt in grote groepen. Van Brandenburg adviseert om beren gelten gemengd op te leggen in een grote groep. “Dat is beter voor de rust.”
Bij goed functioneren moeten grote groepen enkele euro’s besparing per varken opleveren. Van Brandenburg: “We zien dat het in Amerika en Canada wel kan, dus het zou hier moet het ook kunnen. We moeten dan wel meer leren denken vanuit het dier en dat heeft tijd nodig.“
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer