Finish in het roze

Toen de eerste BIG Challenge-fietser binnen kwam, ging het supporterslegioen bij de finish van Alpe d’HuZes uit zijn dak. De eerste fietser was Laurens Bouwmans van team Lavi die enthousiast werd onthaald door finishmiss Betty van de Berg. Zo trots als een pauw ging hij snel wat eten en drinken in het oppeppunt om daarna weer door te gaan met de volgende beklimming. Veel tijd had hij niet, want deze eerste koersdag begon om tien uur en eindigde om zes uur. Een maximum van vier beklimmingen was mogelijk.

Het team van Laurens was het enige BIG Challenge team dat woensdag fietste. De andere 22 teams fietsten donderdag. Deze dag begon in het donker, het startschot werd om half vijf in de ochtend gegeven. Veel fietsers stonden al een half uur of langer te wachten aan de voet van de Alpe d'Huez. Het was toen al dertien graden.

Hoge temperaturen
Met het klimmen van het aantal beklimmen, steeg ook de temperatuur. Onder in het dal werd rond de middag een temperatuur van dertig graden gemeten. En dat merk je op een berg waar het windstil is. Fietsers raakten hun warmte maar moeilijk kwijt en moesten enorm veel drinken. Het tempo daalde en in de bochten stopten veel fietsers om even op adem te komen. Eenmaal op adem gingen ze weer door.

Supporters op de berg
Supporters moedigden de fietsers aan om toch vooral door te gaan. Elke fietser had een bordje met zijn of haar naam erop. Supporters maakten daar gul gebruik van om fietsers persoonlijk aan te moedigen. Daarnaast stonden er in meerdere bochten dj’s met uptempo muziek. Ook het oppeppunt gaf de fietsers weer nieuwe energie. Hier waren de hele dag vrijwilligers in de weer om fietsers in de watten te leggen met pannenkoeken, warme bouillon, massage, peptalk en met het vullen van de bidons. Alles met het oog op een maximale preparatie voor de volgende klim.

Het lijf wil niet meer
De meeste fietsers wilden de berg zes keer beklimmen. Een enorme opgave zeker met de warmte op de berg. Veel fietsers moesten enorm afzien, ze verloren tempo en hun lijf wilde niet meer. Toch lukte het een groot deel van de fietsers om deze doelstelling wel te realiseren. De laatste klim hielp daar ontzettend bij.

Finish in het roze
BIG Challenge heeft de gewoonte om de laatste beklimming gezamenlijk te beginnen en af te sluiten. Fietsers die er doorheen zitten worden tijdens deze beklimming door hun teamgenoten voorzien van een Hermannetje. Een duwtje in de rug om de beklimming te voltooien. Zo lukte het ook deze keer om met alle fietsers voor sluiting van de finish om 20.00 uur op de top te zijn.

Bij de finish werd het publiek getrakteerd op een lang roze lint van helmen. Een magnifieke beeld dat met groot enthousiasme door het publiek werd ontvangen. Applaus, gejuich en tranen wisselden elkaar af. Een geweldige afsluiting van een bijzonder evenement.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer