Nieuwe regels antibioticagebruik

Er komen nieuwe regels voor het gebruik van bepaalde antibiotica. Bekende middelen als Colistine en Amoxycilline zijn straks alleen nog toepasbaar met behulp van gevoeligheidstesten. 


Andere keuze
“Varkenshouders zijn op de goede weg, wat betreft de reductie van antibiotica. Maar we zijn er nog niet, we moeten ook andere keuzes gaan maken”, stelt dierenarts Gerard Van Eijden. Als voorzitter van vakgroep varken van de KNMvD is hij betrokken bij alles wat met antibioticagebruik te maken heeft.  “De volksgezondheid vraagt erom. Colistine is bijvoorbeeld het laatste redmiddel bij een bepaalde vorm van longontsteking bij mensen. Humane artsen willen Colistine daarvoor beschikbaar houden en vragen daarom om terughoudend gebruik.”


Er komen daarom andere keuzelijsten voor antibiotica (de zogeheten formularia). Tot nu toe werd een type antibiotica gekozen op basis van: bewezen effectiviteit, resistentie-opbouw en registratie voor de aandoening. Dat gaat veranderen. Middelen die humaan niet belangrijk zijn worden eerste keuze. Middelen als Colistine en Amoxycilline worden keuze nummer twee.


Aantonen
In de toekomst mag de dierenarts deze ‘tweede keuze middelen’ niet zomaar meer voorschrijven. Eerst moet er worden aangetoond dat het middel daadwerkelijk werkt. Dat gebeurt met gevoeligheidstesten. Van Eijden: “Hoe we dat precies gaan aanpakken is nog even onduidelijk. Je kunt namelijk geen twee dagen wachten op de uitslag. Er is een optie nodig om te mogen werken met historische gegevens. Daar zijn we nu druk mee bezig.”
 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer