Kostprijs voer kan omlaag

Mengvoederbedrijven geven aan dat de kostprijs van voer waarschijnlijk omlaag kan, als dierlijk eiwit weer verwerkt mag worden in veevoer. Het verwerken van dierlijke eiwitten in veevoer is na de BSE-uitbraak verboden. Een eventuele versoepeling van dit verbod is nu in discussie.

Het verbod zou versoepeld kunnen worden, als er kan worden voldaan aan eisen zoals géén kannibalisme en geen eiwitten van herkauwers. Of de voerprijs daadwerkelijk daalt is wel afhankelijk van de prijs van verwerkt dierlijk en ander eiwit na herintroductie en de daarvan bijkomende kosten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR in opdracht van het Ministerie van EL& I.

De onderzoekers inventariseerden alle kosten en baten van het vervangen van plantaardige eiwitten door dierlijk eiwit. Daarbij keken ze naar de duurzaamheidseffecten van deze vervanging en naar de kosten van kwaliteitsborging. Volgens het onderzoek zullen waarschijnlijk alleen de grote slachterijen, verwerkers en mengvoederbedrijven hiertoe technisch, financieel en logistiek in staat zijn.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer