Sterrengerucht

De borging van het sterrenvlees blijkt een gevoelig onderwerp. Er zijn in de markt geruchten over het misbruik van de door de Dierenbescherming toegekende sterren van het Beter Leven kenmerk. Maar betrokkenen bij de productie en verwerking van het sterrenvlees hebben hier liever niet te veel aandacht voor. Zolang het geruchten zijn, zijn het geruchten. En door keer op keer geruchten te benoemen, gaan de geruchten een eigen leven leiden, zo is de gedachte. Vooral niet over praten dus.

Geruchten blijven geruchten wanneer er geen bewijs is, maar geruchten blijven ook geruchten zolang ze niet ontkracht worden. Dus als je van de geruchten af wil, kun je in plaats van te zwijgen ook aantonen dat er geen grond is voor deze geruchten.

In de borging van het Beter Leven kenmerk speelt de massabalans een belangrijke rol. Controleurs kunnen in een keten aan de hand van gewichtsgegevens zien hoeveel sterrenvlees een schakel binnenkomt en hoeveel er uit gaat. Er moet altijd minder uitgaan dan er binnenkomt, want in iedere schakel treedt verlies op. Dat lijkt een mooi systeem waarmee sjoemelen lastig is. Zeker wanneer je de verschillende massabalansen van de opeenvolgende schakels naast elkaar legt, moet het toch mogelijk zijn te controleren of het in grote lijnen klopt. En uitgaande van de hoeveelheid sterrenvlees in het schap moet het mogelijk zijn te berekenen hoeveel varkens er dan gehouden worden onder de Beter Leven voorwaarden. Door deze uitkomst aan de praktijk te koppelen zijn dan in één klap de geruchten om zeep te helpen en wint het Beter Leven kenmerk alleen maar aan kracht.

Deze totaalvergelijkingen van de massabalans worden door de Dierenbescherming echter niet gegeven. Dan is dus de vergelijking en de controle dus toch niet zo eenvoudig en dicht als wordt voorgesteld of er is wel iets aan de hand.

Graag openheid en transparantie dus, want het Beter Leven kenmerk is een te mooi kwaliteitslabel om onderuit te laten halen door gelukszoekers die eerder voor de snelle winst dan voor de opbouw van een stabiele markt gaan.

Arend Waninge
Redacteur Vakblad Varkens 

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer