MRSA-vrij door goede bacteriën

Het behouden en toevoegen van goede bacteriën om de slechte te verdringen, is dé manier om MRSA op het varkensbedrijf te beheersen. Dat vertelde varkenshouder Eric van den Heuvel uit eigen ervaring, tijdens het praktijksymposium Hogere Varkensgezondheid op 17 januari in Venray.

Van den Heuvel won vorig jaar de wisselbeker ‘Varkens gezonder produceren’. Dit jaar was hij gastspreker. Met een volledig geautomatiseerd systeem zet hij dagelijks probiotica in om dit te bereiken. Hij brengt daarmee zoveel mogelijk gewenste bacteriën in het bedrijf, zodat de ongewenste bacteriën geen ruimte krijgen zich te ontwikkelen.

Het antibioticagebruik is op zijn bedrijf in twee jaar tijd met 95 procent afgenomen. Zijn dierdagdosering is van 47 naar minder dan 2 gegaan. Volgens Van den Heuvel krijg je met desinfectie nooit alle bacteriën dood. Vooral de sterken blijven over en hebben - als de rest weg is - volop ruimte om zich te vermenigvuldigen.

Van den Heuvel heeft een bedrijf met 500 zeugen in Nistelrode. Samen met zijn vrouw Ine heeft hij drie kinderen. De bewustwording dat het antibioticagebruik omlaag moest kwam bij Van den Heuvel in 2003.

Zijn dochter moest een hartoperatie ondergaan, maar in het ziekenhuis bleek zij de MRSA-bacterie bij zich te dragen. Om verdere verspreiding daarvan te voorkomen, moest zij het ziekenhuis onmiddellijk verlaten. Pas in 2004 kon zij worden geopereerd. Intussen liet Van den Heuvel zijn gezin onderzoeken. Vier van de vijf gezinsleden droegen de MRSA-bacterie bij zich. Ook bij veel andere agrariërs in de omgeving bleek de gevaarlijke bacterie aanwezig.

Op dit moment is het gezin Van den Heuvel volledig MRSA-vrij.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  40 %
 • Zaterdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer