Hoge voerprijs zorgt voor lagere voerwinsten

De voerwinsten komen in 2011 naar verwachting veel lager uit dan in 2010. Dat meldt het Overleg Prijsindicaties Varkenshouderij (OPV).

Sterke daling voerwinst verwacht
Voor de zeugenhouderij verwacht het OPV een daling van ruim 25 procent, van € 495 in 2010 (Agrovision) naar € 359 per zeug in 2011.

Voor de vleesvarkenshouderij lijkt de situatie ‘gunstiger’. Desondanks is met een daling van zeven euro naar € 68 per gemiddeld aanwezig vleesvarken nog steeds sprake van een min van bijna tien procent. 

Hogere voerkosten
De hogere voerprijzen zijn de belangrijkste oorzaak van de daling. Deze voerwinstprognoses zijn geldig totdat de nieuwe Kengetallenspiegel van Agrovision verschijnt.

Sinds 2010 stelt het Overleg Prijsindicaties Varkenshouderij een voorlopige voerwinstprognoses op, in afwachting van de Kengetallenspiegel. In deze overleggroep zijn deskundigen uit de sector, overheid en bedrijfsleven vertegenwoordigd.

Berekening voerwinsten 2011
De prognose van de voerwinst is berekend op basis van de technische resultaten van 2010. Hierbij is rekening gehouden met de trendmatige jaarlijkse productieveranderingen.

De prijzen voor biggen, vlees, opfokzeugen, slachtzeugen en voer zijn afgeleid uit diverse noteringen en LEI-statistieken. Er is rekening gehouden met toeslagen.

Lees ook

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer