Meerwaarde en gebruik QR-code geen gemeengoed

Eén op de zeven land- en tuinbouwers in Nederland heeft een smartphone en/of tablet. Ruim een kwart van de gebruikers scant regelmatig een QR-code en één op de vijf maakt gebruik van een 'landbouw-app'. Daar tegenover staat ook een kwart dat niet weet wat een QR-code is. Dit blijkt uit een onderzoek van AgriDirect onder 500 agrarische ondernemers.

Agrariërs blijven achter bij landelijk gemiddelde
Tien procent van de Nederlandse agrariërs heeft een smartphone, drie procent een tablet en twee procent bezit beide. Het smartphone-bezit onder agrariërs blijft daarmee ver achter bij het landelijk gemiddelde.

Volgens de laatste cijfers is ruim veertig procent van de Nederlanders eigenaar van een smartphone, acht procent heeft een tablet. Ook met de bekendheid en het scannen van QR-codes, loopt de landbouwsector achter. Van de ondervraagde ondernemers geeft vier procent aan QR-codes te scannen, tegenover landelijk bijna vijftien procent.

500 ondernemers ondervraagd
AgriDirect ondervroeg ongeveer 500 agrarische ondernemers over het gebruik van Social Media en andere online communicatietools. Het gebruik van de digitale communicatiemiddelen binnen de sector kan volgens AgriDirect nog lager zijn. De enquête is namelijk online uitgevoerd, waardoor de kans groot is dat de niet op internet geörienteerde agrarisch ondernemers niet hebben deelgenomen.

QR-code: onbekend maakt onbemindQR-code varkens.nl
In het straatbeeld komen QR-codes steeds vaker voor. Desondanks blijkt dat veel mensen niet weten wat de zwart-wit geblokte tekeningen betekenen.

Met een smartphone of tablet kan via een applicatie (app) en de camera, een QR-code gescand worden. Achter deze code kan een website hangen, een telefoonnummer, of een andere toepassing. Bijvoorbeeld een kortingsbon voor een winkel of aanvullende informatie over een woning die te koop staat.

Is iemand wel bekend met QR-codes, dan is het belangrijk dat bij de QR-code staat welke extra informatie de lezer krijgt wanneer de code wordt gescand.

Mogelijke toepassing
In het kader van communicatie vanuit de varkenshouderij met de omgeving, kan een QR-code een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een code bij de oprit van het bedrijf, met een verwijzing naar een publieksvriendelijke mobiele website of een (kort) filmpje. Een varkenshouder kan zo, zonder persoonlijk contact, meer vertellen aan mensen die langs het bedrijf komen.

QR-code maken en meer informatie
Online is veel meer informatie te vinden over QR-codes, daarnaast kunnen deze eenvoudig en gratis gemaakt worden. Voor grotere afbeeldingen en meer mogelijkheden is deze site beter geschikt. Hoe langer de link is waar een QR-code naar verwijst, hoe complexer de afbeelding. Het scannen kan dan moeilijker worden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer