Behandeldagen beter kengetal

Het kengetal behandeldagen biedt direct inzicht in het antibioticaverbruik per dier of per hok. Het is daarmee een beter stuurmiddel op het antibioticagebruik dan de dierdagdosering, die pas achteraf bekend wordt.

Het kengetal behandeldagen is ontwikkeld door het Praktijknetwerk antibioticagebruik en registratie. Het aantal behandeldagen vergt geen rekenwerk. Het komt vanzelf boven water als de varkenshouder het gebruik van de antibiotica goed registreert. Om die registratie gemakkelijk te maken heeft het Praktijknetwerk daarom ook Mobipig laten ontwikkelen. Het antibioticagebruik is hiermee heel gemakkelijk op een PDA of smartphone vast te leggen.

De varkenshouder heeft met Mobipig ook voortdurend inzicht in het aantal behandeldagen. Hij kan zien welke dieren hij behandelt, hoe lang en tegen welke aandoening. Hij ziet welke dosis hij gebruikt van welk middel. Daardoor kan hij ook zien of hij van een bepaald middel veel of weinig gebruikt en welk ziekteprobleem hij kennelijk vaak heeft. En of dat bijvoorbeeld een probleem is dat bij de pas gespeende biggen speelt of bij de oudere vleesvarkens.

Met het kengetal dierdagdosering heeft de varkenshouder al deze mogelijkheden niet. Hij hoort pas aan het einde van het jaar op hoeveel dierdagdoseringen hij uitkomt. En de dierdagdosering biedt daarbij geen inzicht in het werkelijke verbruik voor welke dieren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer