Utrechts ontwerp voor innovatieve stal wint

De prijs voor de meest innovatieve varkensstal is donderdagavond gegaan naar varkenshouder Steef Uijttewaal uit Schalkwijk in de provincie Utrecht. De jury koos unaniem voor het ontwerp dat hij samen met architectenbureau DAAD maakte. De winnaar kreeg het prijzengeld van 25.000 euro namens staatssecretaris Henk Bleker in Den Haag.

Het winnende plan laat zien dat je duurzame en diervriendelijke varkensstallen kunt bouwen die goed in het landschap passen en toch niet duurder zijn. Dat concluderen de initiatiefnemers van de ontwerpopdracht: de provincies Noord-Holland, Utrecht, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant en de Rijksadviseur voor het Landschap.
Volgens de jury -met daarin ondermeer de LTO- hebben de architect en de varkensboer elkaar geïnspireerd en versterkt. ‘Als module is deze stal ook voor andere ondernemers goed bruikbaar’, staat in het rapport. Doordat de eisen voor duurzaamheid vanaf het begin in alle plannen zijn betrokken, ontstonden er door de competitie in veel van de ontwerpen haalbare innovatieve oplossingen.

Hoge ambitie
Voor de wedstrijd selecteerden de deelnemende provincies ieder een varkenshouder met bouwplannen. Gelderland nomineerde er zelfs twee. De ondernemers werden gekoppeld aan een architect en een technisch adviseur. De teams kregen de opdracht een ontwerp te maken voor de nieuwbouw of uitbreiding van het varkensbedrijf, met een hoge ambitie voor dierwelzijn, milieu en architectuur.
Met het prijzengeld kan het winnende ontwerp verder worden uitgewerkt tot een bouwplan.

Meer klik hier voor meer informatie. 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer