PRRS-rapport online, praktijkproef in 2012

Naar aanleiding van de vraag vanuit de varkenssector hebben onderzoekers de afgelopen tijd naar de risicofactoren gekeken voor insleep van een PRRSv-infectie van buitenaf en de factoren voor verspreiding binnen een bedrijf. Het eindrapport van de deskstudie naar de aanpak van PRRSv in Nederland staat nu online.

De Commissie Varkenshouderij heeft in vervolg op dit rapport besloten tot een regionale praktijkproef die in 2012 moet starten.

Risico’s van buitenaf
Als externe risicofactoren worden genoemd (van hoog naar laag risico):
de aanvoer van varkens, veewagens en transportmiddelen, lucht, mensen, sperma en ingebrachte materialen, dierlijke virusoverdragers en mest.

Interne factoren
Belangrijke risicofactoren binnen een bedrijf: de lay-out van het bedrijf en het ontwerp van de stallen, hygiëne, mensen, aanwezigheid meerdere categorieën varkens, bedrijfsgrootte en vaccinatie.

Het rapport bevat aanbevelingen om de verschillende risicofactoren te beperken.

In de praktijk in Noord-Nederland
De onderzoekers adviseren om de maatregelen te toetsen in een regionale praktijkproef op circa veertig varkensbedrijven in een varkensarme regio. Deze aanpak is eerder succesvol in de Verenigde Staten toegepast.

De Commissie Varkenshouderij stemde op 23 augustus 2011 in met verdere voorbereidingen voor een regionale praktijkproef in Noord-Nederland. Binnenkort worden varkenshouders en hun dierenartsen geïnformeerd over de plannen. De planning is dat de praktijkproef in het eerste kwartaal van 2012 start.

De deskstudie is gefinancierd door het Productschap Vee en Vlees en uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren en de Faculteit Diergeneeskunde.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer