Overijssel hoopt op zonnige toekomst voor agrariërs

Provincie Overijssel verleent 115 agrarische bedrijven subsidie vanuit de regeling ‘Asbest van het dak, zonnepanelen erop’. In dit unieke 'uitwisselings'-project zullen de bedrijven totaal maar liefst 116.000 m2 asbest op hun bedrijf saneren. Daar komen 14.500 zonnepanelen voor in de plaats.

Win-win situatie
De zonnepanelen zijn samen goed voor 3,4 miljoen Watt-piek aan nieuwe energie. De deelnemende agrarische bedrijven voorzien hierdoor gemiddeld 57% in eigen energiegebruik en zouden 850 huishoudens van energie kunnen voorzien. Daarnaast vermindert de CO2-uitstoot door het gebruik van zonne-energie met ongeveer 1440 ton per jaar. Er doen 17 varkensbedrijven mee aan het project, waaronder een aantal gemengde bedrijven. 

Succesvol vervolg
De provincie ziet in het nieuwe subsidieproject een succesvol vervolg op het project ‘Asbest van het dak, energie in het bedrijf’ uit 2010. De optie om asbest te saneren in ruil voor zonnepanelen kon toen al op veel belangstelling rekenen. LTO Noord wil de agrariërs verder ondersteunen, door naar mogelijkheden te kijken om de zonnepanelen gezamenlijk in te kopen. 

Landelijke subsidieregeling
Naast provinciale initiatieven, zal de landelijke regeling (SDE+) in het najaar beschikkingen gaan afgeven. Deze regeling werd op 1 juli 2011 geopend. Veel agrarische ondernemers hebben (landelijke) subsidie aangevraagd voor onder andere zon-pv installaties. Deze regeling richt zich op een breder gebied van duurzame energie dan alleen zonnepanelen, maar hier is geen koppeling met asbestsanering.

Bevredigend resultaat

De Provincie Overijssel en Projecten LTO Noord zijn tevreden met het resultaat rond ‘Asbest van het dak, zonnepanelen erop’ verzorgd. Via de website www.asbestvanhetdak.nl en middels telefonische spreekuren zochten veel agrariërs contact over de regeling. Dat leidde tot veel aanvragen, waarvan er 115 zijn gehonoreerd. 

Praktische cijfers
Via de regeling, konden agrariërs van 1 mei 2011 tot 1 juli 2011 een subsidie aanvragen met een maximum van €1,-- per Wattpiek (Wp) met een maximum van € 50.000 per bedrijf. Gemiddeld hebben de agrariërs € 0,88 aan subsidie per Wattpiek aangevraagd. Voor de regeling was 3,5 miljoen euro beschikbaar. Daarvan is nu 3 miljoen euro besteed. Het resterende bedrag zal de provincie besteden aan andere projecten rond zonne-energie. De Provincie Overijssel evalueert binnenkort de regeling en buigt zich dan over een eventuele vervolgstap.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer