Kwart varkenshouders neemt geen milieumaatregelen

In één jaar tijd is het percentage varkenshouders dat nog investeringsplannen voor een luchtwasser heeft, teruggelopen van 43,1 naar 29,5 procent. Een deel daarvan heeft afgelopen jaar een luchtwasser geplaatst. Inmiddels bezit ruime een derde (33,7 procent) van de varkenshouders een luchtwasser. Bijna een kwart van de varkenshouders zegt geen maatregelen te nemen om aan de eisen te voldoen. 

Dit blijkt uit de jaarlijkse HokdierScanner van AgriDirect, waarbij Nederlandse varkenshouders (vanaf 100 fokzeugen en/of vanaf 500 vleesvarkens) onder andere wordt gevraagd naar toekomst- en investeringsplannen. De luchtwasser is verreweg de meest toegepaste maatregel tegen ammoniakuitstoot.

Balansballen (0,8 procent) en mesttoevoegingsproducten (0,7 procent) zijn veel minder populair. Een aantal varkenshouders kiest voor andere maatregelen als vermindering van het aantal dieren, een groen-label-stal of plaatsing van schuine wanden in de mestput. Opvallend is het percentage varkenshouders (23 procent) dat aangeeft geen maatregelen te nemen. De verwachting van AgriDirect is dat een groot deel hiervan zal stoppen met het bedrijf.

Uit de hokdierscanner blijkt dat varkenshouders met een gesloten bedrijf het meest geneigd zijn maatregelen te nemen tegen ammoniakuitstoot. Bijna 44 procent heeft inmiddels een luchtwasser geplaatst en nog eens 33 procent wil dit op korte termijn doen.

Van de varkenshouders met een gespecialiseerd vleesvarkenbedrijf heeft 27,3 procent inmiddels een luchtwasser en gaat 24,7 procent hierin nog investeren. Op gespecialiseerde fokzeugenbedrijven zijn deze percentages respectievelijk 31,7 en 33,2 procent.

Het percentage varkenshouders dat aangeeft geen maatregelen te nemen is bij gesloten bedrijven 14,1 procent, bij gespecialiseerde fokzeugenbedrijven 21,8 procent en bij gespecialiseerde vleesvarkenbedrijven 30,4 procent.

Bij het gros van de varkenshouders met investeringsplannen in een luchtwasser is de investeringstermijn al bekend. De meeste investeringen zullen nog dit jaar of in in de eerste helft van 2012 plaatsvinden. Zo’n 27,5 procent van de varkenshouders weet nog niet wanneer zij gaan investeren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer