Veelzijdig varken

Zonder dat zij het in de gaten hebben, komen zelfs niet-vleeseters iedere dag op de meest vreemde momenten in contact met het varken. Varkensvet bijvoorbeeld, blijkt een energiebron voor de verwarming van zwembaden en woonwijken. Ongelooflijk, toch?
Ook wordt het dier in onvoorstelbaar veel producten gebruikt.

Echt niet alleen in gehaktballen en leverworst. Want varkens leveren ook een bijdrage aan vruchtensap, ijs, bier, wijn, brood en snoep. En wat te denken van wasmiddelen, sigaretten of tandpasta? Het varken helpt mensen, kortom, voeden en verzorgen en genezen.

Beweren dat het varken een veelzijdig dier is, lijkt me dan ook niet overdreven. Het is dat de slogan ‘het meest veelzijdige stukje vlees’ al is ingepikt door een ander beest, want anders had de sector hem meteen moeten claimen.

Het varken is dus superbelangrijk. Zonder het dier zou onze maatschappij behoorlijk ontwricht raken. In onze waardering voor het varken is daar helaas niet veel van terug te vinden. Varkens zijn vies en stinken, is de algemene opinie. Sommigen noemen hem zelfs onrein. En dat terwijl zij misschien wel veel meer gelijkenis vertonen met ons, dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Want niet alleen anatomisch, ook qua intelligentie komt het varken dichtbij. Volgens wetenschappers staat het dier wat dit betreft na de mensaap, de papegaaien en walvisachtigen zoals de dolfijn, op de vierde plaats. Helemaal geen slechte score.

Niet zo gek ook als je weet dat varkens 26 verschillende geluiden kunnen maken waardoor ze prima met elkaar kunnen communiceren. Een ‘menselijk trekje’ is ook nog dat de dieren rouwen als er een familielid is overleden.

Als je het allemaal bij elkaar optelt, is het toch eigenlijk verwonderlijk dat de varkenshouderij zoveel weerstand ondervindt. Op de een of andere manier lukt het maar niet om het varken goed op de kaart te zetten. “Oppoetsen die handel,” zou ik zeggen. Het dier verdient een beter imago. Dat zal de varkenshouderij zeker ten goede komen. Het is toch doodzonde dat zoveel mensen van zo’n mooi veelzijdig dier zo’n eenzijdig beeld hebben?

Astrid Potters
Redacteur Varkens

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer