Komt een varken bij de dokter

Vandaag hoorde ik op de radio dat uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg achterblijft bij de landen om ons heen. Eén van de oplossingen om de zorg te verbeteren, blijkt het stellen van gezondheidsdoelen per patiënt. Daardoor wordt voor zowel de patiënt als de arts duidelijk naar welk doel toegewerkt moet worden.

Toen ik dat hoorde, was mijn eerste reactie: “Dan kunnen ze van ons nog wat leren.” Maar misschien was dat wel iets te snel gedacht.
Ieder varkensbedrijf moet in het bezit zijn van een gezondheidsplan. Het doel van dit plan is om gestructureerd te werken aan het verbeteren van de gezondheid van de varkens. En zo het antibioticumgebruik te verminderen en het bedrijfsresultaat te verhogen. Ik merk dat het plan in de praktijk vaak niet meer is dan een paar formulieren in de IKB-map.

We zien het dus gewoon als een verplichting, iets wat aanwezig moet zijn. En we gaan vervolgens gewoon weer verder met ons werk, want we hebben het eigenlijk al druk genoeg. Maar dan heeft een dergelijk plan natuurlijk weinig zin.

Het doel van een gezondheidsplan is om als varkenshouder samen te werken met je dierenarts en andere belangrijke adviseurs, vanuit het voer, genetica of handel. Samen doelen stellen en afspraken maken hoe je die doelen kunt halen.

Ik weet dat dit makkelijker klinkt dan het is. Want het kost best moeite om een goed en helder plan te maken. Het beste is deze doelen heel SMART te maken. Dus Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Neem hiervoor dus de tijd en verwacht niet dat na één bezoek of gesprek alles op papier staat. Voor veel varkenshouders is het een uitdaging om een dergelijk gesprek in goede banen te leiden.

Maar ik zie in de praktijk dat varkenshouders die de regie pakken en heldere plannen maken, in de praktijk ook resultaten boeken. Dat komt omdat doelen duidelijk worden en dat duidelijk is wat er van iedereen wordt verwacht. Dat zorgt voor focus en aandacht. Ik denk dat de verschillende erfbetreders er klaar voor zijn en ook voor willen gaan.

Dus varkenshouder pak die regie en maak plannen. Zorg dat ze SMART zijn en leg afspraken vast. Dit is de formule voor succes! Laten we die ‘mensen’-dokters eens het goede voorbeeld geven!

Manon Houben
Dierenarts PorQ

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer