Streefwaarden antibiotica

De Stichting Diergeneesmiddelen autoriteit (SDa) heeft een rapport gepubliceerd met streefwaarden voor verantwoord antibioticumgebruik in de Nederlandse dierhouderij voor 2011.

Vermindering antibioticagebruik
Deze streefwaarden (ofwel benchmarkindicatoren) zijn door experts voor de verschillende diersectoren vastgesteld, om zo tot vermindering van antibioticagebruik te komen. Met het terugdringen hiervan wordt onder meer gestreefd naar een inperking van de resistentieproblematiek. Naast streefwaarden zijn ook signalerings- en actiewaarden vastgesteld. Uit de waarden is af te leiden of een bepaalde veehouder meer antibiotica gebruikt dan in zijn sector gewenst is. De benchmarkindicatoren moeten de veehouders handvatten bieden om de gestelde doelen te behalen.

Streefwaarden varkenshouderij
Voor de varkenshouderij zijn de streefwaarden in 2011 voor zeugen/biggen 20 dierdagdoseringen (dit waren er 26 in referentiejaar 2009) en voor vleesvarkens 13 (16 in 2009).

SDa-bestuursvoorzitter drs. Jos Werner benadrukt dat het een eerste stap betreft: “Dierhouders en dierenartsen dienen te beseffen dat het gebruik verder omlaag moet. De SDa zal de komende jaren de streefwaarden blijven differentiëren, verfijnen én verlagen om de overeengekomen reductieafspraken te realiseren.” In 2013 moet het totale antibioticumgebruik in de dierhouderij zijn gehalveerd ten opzichte van 2009.

Download het rapport van de SDa.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer