Alles gaat technisch goed. Wat doet u?

Over de huidige situatie in de varkenshouderij wordt veel geschreven en gesproken. Welke oorzaken liggen ten grondslag aan deze malaise en, nog belangrijker, welke oplossingen zouden een bijdrage kunnen leveren voor een structureel betere toekomst voor de primaire producent van varkensvlees?

Ik vind dat wij samen door middel van bijeenkomsten en gesprekken uiteindelijk een heldere toekomstvisie voor de varkenshouderij in Nederland op tafel moeten krijgen. Waarbij de primaire producenten voor hun producten een behoorlijke vergoeding zullen ontvangen.

Maar nu wil ik even met u terug naar de hedendaagse bedrijfsvoeringen zoals ik die vaak tegenkom. Gelukkig zien wij steeds vaker op bedrijven waar het technisch prima loopt en waar goede voerwinsten worden gerealiseerd. De vraag die mij dan bezighoudt is: “Wat is de volgende stap?”

In mijn optiek hebben deze bedrijven twee opties. Namelijk: Het loopt goed en de voerwinst is op orde. We veranderen niets en gaan op dezelfde voet door (optie 1). Of: Zowel de technische cijfers als de voerwinsten zijn goed, dit wil ik graag zo houden, maar wat kan ik nog ondernemen om het rendement te verbeteren (optie 2)?

Ik ben benieuwd welke keuze ondernemers zullen maken. De ondernemers die voor optie 1 kiezen gaan voor zekerheid en zij willen de technische zaken zo goed mogelijk borgen. Zij zijn huiverig voor aanpassingen in hun bedrijfsvoering. Op zich is daar helemaal niets mis mee.

Ondernemers die kiezen voor optie 2 onderscheiden zich vaak, omdat ze in staat zijn steeds nieuwe doelstellingen en uitdagingen te formuleren. Hierin schuilt een zekere mate van ontevredenheid, waarbij de ondernemer niet tevreden is met continuering van het bestaande.

Juist als het goed loopt, kunt u eens kijken of u in staat bent met bijvoorbeeld een andere keuze uit het voerassortiment van uw leverancier het rendement te verbeteren. Wat is het effect van een goedkoper voerpakket of waar ligt het omslagpunt als ik juist een duurdere voersoort kies? Waar kunnen we faalkosten, waarover de sector spreekt, verder reduceren?

Steeds vaker kom ik bedrijfsplannen tegen waarin de ondernemer samen met zijn adviseurs de doelstellingen voor het komende jaar heeft vastgelegd. In deze plannen staan vooral verbeterpunten die tot doel hebben het rendement te verbeteren. Als een ondernemer voor optie 2 kiest, zal dat zeker de inhoud van zijn of haar bedrijfsplan raken.

Het is waarschijnlijk dat in zo’n bedrijfsplan wordt gesproken over technisch ‘top’ blijven draaien tegen een zo’n scherp mogelijke kostprijs. Met daarachter een gedegen opzet hoe dit bewerkstelligd kan worden en hoe dit te monitoren.
 

Welke optie kiest u nu?

Ronald Tibbe
Verkoopleider De Heus Voeders

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  65 %
Meer weer