Vleesvarkens: zwaarder én meer vlees

Vleesvarkens groeiden in 2010 gemiddeld 806 gram per dag. Het geslacht gewicht steeg met een halve kilo in vergelijking met 2009, maar het vleespercentage steeg ook licht. Dat blijkt uit de technische resultaten van ruim 2,5 miljoen vleesvarkens, verzameld door TOPIGS.


Er is nog behoorlijk wat ruimte voor verbetering, blijkt uit de resultaten van de 10 procent beste bedrijven. Op die bedrijven groeiden de vleesvarkens gemiddeld 849 gram per dag. Waar de EW-conversie gemiddeld 2,86 was. Was die op de beste bedrijven 2,59. De sterfte lag op de beste bedrijven 0,4 procent lager dan gemiddeld en het vleespercentage was 0,5 hoger.


Wanneer de resultaten worden opgesplitst naar gebruikte eindbeer, is duidelijk dat elke eindbeer zijn eigen specifieke kenmerken heeft. Zo zijn het vleespercentage en de spierdikte van de Top Pie gemiddeld duidelijk beter, terwijl de groei wat lager is. De Tempo scoort weer beter in groei, maar heeft gemiddeld weer een mindere spierdikte. De Talent zit wat betreft de resultaten duidelijk tussen deze twee lijnen in.


 

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer