Eerste goedgekeurde combinatie-oormerk

Het Ministerie van EL&I heeft een combinatie-oormerk voor varkens goedgekeurd, waarbij het verplichte UBN-nummer gecombineerd wordt met een elektronisch nummer. Hierdoor wordt ook individueel diermanagement op basis van elektronische identificatie mogelijk .


Het door Nedap ontwikkelde oormerk komt mede voort uit het ingrepenbesluit, dat voorschrijft dat bij varkens maximaal twee ingrepen ter identificatie mogen plaatsvinden. Dit maximale aantal ingrepen wordt al bereikt door het verplichte UBN-nummer voor het spenen en het slachtmerk bij levering aan het slachthuis. Varkenshouders zouden op basis hiervan geen merken in kunnen brengen die individueel diermanagement op basis van elektronische identificatie, mogelijk maken.


In de Nedap eartag D25 (€ 1,50 per stuk) zijn nu zowel de wettelijk verplichte I&R functie, als een elektronisch nummer dat individuele managementtoepassingen en elektronische identificatie mogelijk maakt, geïntegreerd.


 

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 9°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer